Ofensiva Rusiei pare să se clatine. Trupele ucrainene pregătesc contraatacul

  • Trupele ucrainene, aflate în defensivă de luni de zile, vor contraataca în curând, deoarece ofensiva Rusiei pare să se clatine, a declarat un comandant.
  • Cu toate acestea, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără o aprovizionare mai rapidă cu arme, războiul ar putea dura ani de zile.
1815 afișări
Imaginea articolului Ofensiva Rusiei pare să se clatine. Trupele ucrainene pregătesc contraatacul

Ofensiva Rusiei pare să se clatine. Trupele ucrainene pregătesc contraatacul

"Inamicul nu şi-a oprit asaltul asupra Bahmut", a declarat Statul Major General al Ucrainei într-un raport.

Forţele ruseşti încearcă de luni de zile să captureze Bahmut, pentru a-şi extinde controlul asupra estului Ucrainei. Forţele ucrainene le-au ţinut piept, aşa cum au făcut în Avdiivka, Mariinka şi Shakhtarske, printre cele 80 de atacuri ruseşti pe care apărătorii ucraineni le-au respins în ultima zi, a precizat armata, relatează Reuters.

Rusia nu s-a exprimat cu privire la ultimele lupte, iar Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Comandantul suprem al forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat anterior că forţele sale vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat campaniei de iarnă a Rusiei.

El a declarat că mercenarii wagnerieni ai Rusiei, care au fost în fruntea asaltului Moscovei asupra estului şi sudului Ucrainei, "pierd o putere considerabilă şi se află în criză de energie".

"Foarte curând, vom profita de această oportunitate, aşa cum am făcut-o în trecut în apropiere de Kiev, Harkov, Balakliya şi Kupiansk", a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recucerit porţiuni de teren.

Ofensiva rusă ar putea fi în declin

Nu există deocamdată o reacţie din partea Moscovei la informaţiile potrivit cărora forţele sale din Bahmut pierd din viteză, dar şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a emis declaraţii în ultimele zile, avertizând asupra unui contraatac ucrainean.

Jurnaliştii Reuters din apropierea frontului de la nord de Bahmut au văzut semne care sugerează că ofensiva rusă ar putea fi în declin. Într-un sat deţinut de ucraineni la vest de Soledar, la periferia nordică a Bahmut, intensitatea bombardamentelor ruseşti a scăzut vizibil faţă de cele două zile anterioare.

Zelenski a declarat că Europa trebuie să crească şi să accelereze furnizarea de arme, cerând din nou rachete cu rază lungă de acţiune, muniţie şi avioane moderne, şi să impună sancţiuni suplimentare Rusiei.

"Dacă Europa aşteaptă, răul ar putea avea timp să se regrupeze şi să se pregătească pentru ani de război", a declarat joi Zelenski într-un discurs video adresat liderilor Uniunii Europene, transmis dintr-un tren.

În cadrul summit-ului UE, liderii au aprobat un plan convenit de miniştrii de externe pentru a trimite 1 milion de obuze de artilerie în Ucraina în următorul an. De asemenea, au discutat despre securitatea alimentară globală şi despre sancţiunile impuse Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici