Oferta de dialog a SUA faţă de Iran nu va dura la nesfârşit

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a avertizat miercuri Iranul că oferta de dialog a Statelor Unite nu va dura la infinit, dar a susţinut principiul negocierilor directe cu regimurile represive, relatează AFP.

61 afișări
Imaginea articolului Oferta de dialog a SUA faţă de Iran nu va dura la nesfârşit

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem în continuare pregătiţi să discutăm cu Iranul, dar a venit timpul să trecem la acţiune", a declarat secretarul american de Stat în cadrul unui discurs axat pe politica externă, rostit la Consiliul pentru Relaţii Externe (Council of Foreign Relations), un centru de cercetare de la Washington.

"Fereastra oportunităţii nu va rămâne deschisă pe termen nedefinit", a adăugat Clinton, care îşi face cu această ocazie reapariţia pe scena politică a Statelor Unite, după ce a dispărut timp de aproape o lună din cauza unei fracturi la cot.

Hillary Clinton, care a rostit un discurs de 30 de minute fără a-şi consulta notiţele, a justificat decizia preşedintelui Barack Obama de a continua găsirea unei modalităţi pentru demararea unui dialog cu Teheranul, în pofida recentei reprimări a manifestaţiilor populare, survenite după realegerea constestată a preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad.

"Unii sugerează că acest lucru este o dovadă de naitivate, o modalitate de a aproba măsurile de reprimare ale acestor ţări împotriva propriului popor", a precizat ea. "Cred că acest lucru este fals".

"Ştim foarte bine ce anume moştenim în privinţa Iranului, deoarece ne confruntăm zilnic cu această moştenire", a subliniat Clinton. "Ştim că a refuza discuţia cu Republica islamică nu a reuşit să împiedice demersul iranian către obţinerea armei nucleare, nici să diminueze susţinerea Iranului faţă de terorism, nici să amelioreze modalitatea în care Iranul îşi tratează proprii cetăţeni", a adăugat ea.

"Nici preşedintele, nici eu însămi nu ne facem iluzii că un dialog direct cu Iranul va garanta un oarecare succes", a adăugat ea. "Este sigur că perspectivele (de reuşită) s-au schimbat în săptămânile de după alegeri", a continuat Clinton.

"Însă înţelegem de asemenea importanţa că trebuie propus un dialog Iranului şi furnizată o variantă clară liderilor săi: fie devine un membru responsabil al comunităţii internaţionale, fie continuă pe calea către o izolare mai mare", a avertizat ea.

Adresându-se la modul general inamicilor Statelor Unite din lume, Hillary Clinton a avertizat că dorinţa de dialog a administraţiei Obama nu trebuie percepută ca fiind o slăbiciune.

"Nu vom ezita să ne apărăm prietenii, interesele noastre, şi, mai ales, poporul nostru, într-o manieră viguroasă şi, dacă va fi necesar, cu cea mai puternică armată din lume", a precizat ea. "Aceasta nu este o variantă pe care s-o dorim, nici o amerinţare. Este o promisiune faţă de toţi cetăţenii americani".

Provocând o ruptură cu linia fostului preşedinte George W. Bush, administraţia Obama şi-a intensificat deschiderile în ultimele luni faţă de adversari ai Statelor Unite, în special faţă de regimul fraţilor Castro din Cuba, cel al preşedintelui venezuelan Hugo Chavez sau faţă de Siria, condusă de preşedintele Bashar al-Assad.

Hillary Clinton a anunţat, de asemenea, că se va deplasa "în toamnă" în Rusia şi în Pakistan pentru a continua eforturile diplomatice bazate pe dialog şi multilateralism.

Ea le-a cerut ţărilor arabe să ia "în prezent" măsuri "semnificative" în vederea normalizării relaţiilor acestora cu Israelul, lăsând să se înţeleagă că gesturile arabilor faţă de Israel ar acorda mai mult sprijin politic Guvernului israelian de drepta pentru oprirea construirii coloniilor în Cisiordania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici