Oficial german: Berlinul nu vrea să o înlocuiască pe Federica Mogherini în negocierile între Serbia şi Kosovo

Ambasadorul german la Belgrad, Axel Dittmann, a negat că Berlinul intenţionează să o înlocuiască pe Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, din funcţia de organizator al negocierilor între Serbia şi Kosovo, care sunt coordonate de UE, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

494 afișări
Imaginea articolului Oficial german: Berlinul nu vrea să o înlocuiască pe Federica Mogherini în negocierile între Serbia şi Kosovo

Oficial german: Berlinul nu vrea să o înlocuiască pe Federica Mogherini în negocierile între Serbia şi Kosovo

"Nu este adevărat că Germania intenţionează să înlocuiască actualul negociator. Dialogul este organizat de UE şi Federica Mogherini. Ea este reprezentantul Uniunii Europene", a declarat Dittmann pentru postul regional N1.

Afirmaţiile au fost făcute după ce mai multe state membre UE s-au declarat nemulţumite de faptul că Mogherini nu oferă suficiente detalii despre forma unui acord de normalizare a relaţiilor între Serbia şi Kosovo.

Preşedintele statului Kosovo, Hashim Thaci, a făcut apel miercuri la o înţelegere cu Belgradul, susţinând că Serbia şi Kosovo ar trebui să semneze un document legal privind normalizarea relaţiilor.

"Consider că după 20 de ani de discuţii a venit momentul să semnăm un acord istoric care să pună capăt unei ere tragice", a declarat Thaci.

Acesta susţine că definirea frontierei între Serbia şi Kosovo trebuie să se afle pe agenda întâlnirii de duminică, în timp ce vicepremierul Enver Hoxhaj a declarat că Asociaţia Municipiilor locuite majoritar de sârbi trebuie să se formeze în acelaşi timp în care Kosovo va deveni membru al Naţiunilor Unite.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că este de preferat că nimeni să nu fie prezent duminică la Bruxelles dacă albanezii din Kosovo nu renunţă la această atitudine.

"Am dat un telefon la Bruxelles şi am zis că, dacă aceasta este poziţia albanezilor, este de preferat ca nimeni să nu fie prezent (la discuţii)", a declarat Vucic, potrivit agenţiei de ştiri Beta.

Serbia insistă că şi-a îndeplit toate îndatoririle, iar acum Priştina trebuie să formeze Asociaţia Muncipiilor cu populaţie majoritară sârbă.

În 2015, primierii Serbiei şi Kosovo, Aleksandar Vucic şi Isa Mustafa au semnat patru acorduri. Cu toate acestea, doar acordul privind telecomunicaţile, în urma căruia Kosov a primit propriul prefix telefonic, a fost implementat.

Parlamentarul european David McAllister a declarat că toate acordurile trebuie implementate. Celelalte trei se referă la domeniul energetic, formarea unei asociaţi a municipiilor cu populaţie majoritară sârbă şi construrira unui pod în oraşul divizat etnic Mitrovica.

"Atât Kosovo cât şi Serbia trebuie să completeze implementarea acordurilor. Stabilirea asociaţiei este prioritară, iar rezolvarea problemei privind energia trebuie rezolvată între cele două părţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici