Oficial palestinian, ucis în Cisiordania în confruntări cu militari israelieni. Ban Ki-Moon şi UE cer anchetă. Mahmoud Abbas: Autoritatea Palestiniană are în vedere "toate opţiunile" - FOTO

Un oficial palestinian a fost ucis miercuri în confruntări cu militari israelieni, în timpul unei manifestaţii, în Cisiordania ocupată, potrivit unor surse medicale şi din domeniul securităţii.

584 afișări
Imaginea articolului Oficial palestinian, ucis în Cisiordania în confruntări cu militari israelieni. Ban Ki-Moon şi UE cer anchetă. Mahmoud Abbas: Autoritatea Palestiniană are în vedere "toate opţiunile" - FOTO

Oficial palestinian, ucis în Cisiordania în confruntări cu militari israelieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ziad Abu Ein, însărcinat cu dosarul colonizării în cadrul Autorităţii Palestiniene (AP), a decedat după ce a fost lovit la nivelul pieptului de către militari, în timpul unui marş de protest în satul Turmus Ayya, în apropiere de Ramallah, a anunţat o sursă palestiniană din domeniul securităţii.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a denunţat "atacul brutal care a provocat moartea" lui Ziad Abu Ein. Este un "act barbar, care nu poate fi nici acceptat şi nici tolerat", a declarat Abbas, potrivit agenţiei oficiale WAFA. El a decretat trei zile de doliu şi a anunţat deschiderea unei anchete.

Oficialul palestinian a "murit ca un martir după ce a fost lovit în zona pieptului", a declarat Ahmed Bitawi, directorul spitalului din Ramallah.

Potrivit unui fotograf al AFP aflat la faţa locului, oficialul palestinian se afla printre cei aproximativ 300 de manifestanţi care se îndreptau spre colonia Adei Ad, cu intenţia de a planta măslini. Manifestanţii au fost arestaţi la un punct de control de militarii israelini, care au început să tragă cu gaze lacrimogene.

Manifestanţii au continuat să înainteze spre cordonul format de militari, iar, în acel moment, trei militari l-au lovit brutal pe Ziad Abu Ein la nivelul pieptului. Kamal Abou Safaka, colaborator al lui Ziad Abu Ein, a anunţat că oficialul a fost lovit cu o armă.

După cinci minute, Ziad Abu Ein s-a prăbuşit în iarbă, cu mâna la piept. Un militar israelian a încercat să-i acorde primul ajutor, iar ulterior oficialul palestinian a fost transportat la spital, unde a murit.

Armata israeliană a anunţat că analizează informaţiile în legătură cu acest caz.

După moartea oficialului palestinian, gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut Autorităţii Palestiniene să oprească orice cooperare în domeniul securităţii cu Israelul.

Ban Ki-Moon cere Israelului o anchetă rapidă privind moartea lui Ziad Abu Ein

Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, a cerut Israelului o "anchetă rapidă şi transparentă" privind circumstanţele "morţii brutale" a ministrului palestinian Ziad Abu Ein în confruntări cu militari israelieni.

Ban Ki-Moon cere tuturor părţilor implicate să dea dovadă de maximă reţinere şi să evite escaladarea violenţelor", a declarat Stephane Dujarrici, purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU.

Confruntări între palestinieni şi israelieni au izbucnit după ce un ministru palestinian, Ziad Abu Ein, a murit în Cisiordania, în urma unei altercaţii cu militari israelieni.

Mahmoud Abbas: Autoritatea Palestiniană are în vedere "toate opţiunile" după moartea lui Ziad Abu Ein

Autoritatea Palestiniană are în vedere "toate opţiunile" pentru a riposta faţă de moartea oficialului palestinian de rang înalt Ziad Abu Ein, avertizează preşedintele Mahmoud Abbas.

"Avem în vedere toate opţiunile", a declarat Abbas cu ocazia unei reuniuni extraordinare a liderilor palestinieni.

Ca reacţie la incident, Autoritatea Palestiniană ar putea întrerupe cooperarea în materie de securitate cu Israelul.

UE cere o anchetă independentă privind moartea lui Ziad Abu Ein

Uniunea Europeană a cerut o anchetă "imediată" şi "independentă" privind circumstanţele morţii unui oficial palestinian de rang înalt, Ziad Abu Ein, într-o altercaţie cu militari israelieni.

"Informaţiile privind utilizarea excesivă a forţei de către serviciile de securitate israeliene sunt îngrijorătoare. Cer o anchetă imediată şi independentă privind moartea lui Abu Ein", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici