Oficial ucrainean: Rusia intenţionează să-i recruteze pe locuitorii din teritoriile ocupate

Oficialii ucraineni îi acuză pe ruşi că organizează referendumuri de secesiune în patru regiuni ale Ucrainei ca pretext pentru a-i înrola pe ucraineni în armata rusă, potrivit CNN.

413 afișări
Imaginea articolului Oficial ucrainean: Rusia intenţionează să-i recruteze pe locuitorii din teritoriile ocupate

FOTO Twitter

„Scopul principal al falsului referendum este de a ne mobiliza locuitorii şi de a-i folosi drept carne de tun", a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, un oraş ocupat de ruşi.

Oficialii ucraineni mai spun că deplasările tinerilor în afara Ucrainei ocupate au devenit mult mai dificile de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială. Astfel de călătorii în sudul Ucrainei au fost dificile, dar posibile, prin coridoare amenajate.

Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei, o divizie a Ministerului Apărării, a anunţat săptămâna trecută că armata rusă intenţionează să impună mobilizarea de îndată ce „referendumurile" privind aderarea la Federaţia Rusă vor fi aprobate.

„Este clar că, după referendum, inamicul va anunţa mobilizarea şi pe teritoriile ocupate, deoarece are nevoie de resurse umane", au declarat reprezentanţii Centrului de Rezistenţă.

Guvernul ucrainean susţine că administraţia din teritoriile ocupate, împreună cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), întocmesc liste cu mii de persoane care urmează să fie mobilizate în regiunile ucrainene Zaporojia şi Herson.

În regiunea ucraineană Luhansk, care este aproape în întregime ocupată de Rusia şi de forţele susţinute de ruşi, oficialii ucraineni spun că se face deja o recrutare pe scară largă.

„Spre deosebire de Federaţia Rusă, unde mobilizarea este parţială, în aşa-numita RPL toată lumea este luată. În Svatove, de exemplu, ordinele de chemare sunt înmânate fiecărui bărbat în vârstă de 18 ani şi peste. Unii indivizi, cum ar fi şoferii de camion, sunt trimişi imediat în unităţi militare, fără a fi instruiţi, deoarece nu mai există întăriri pe care să le trimită pe linia frontului", a dezvăluit Serhii Hayday, şeful ucrainean al administraţiei militare din regiunea Luhansk, pe Telegram.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în weekend că în Crimeea anexată din 2014, recrutările îi vizează în mod special pe etnicii tătari, forţându-i să fugă din peninsulă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici