Oficiali americani şi egipteni discută planuri pentru demisia imediată a lui Hosni Mubarak

Administraţia americană discută cu oficiali egipteni o propunere care prevede demisia imediată a preşedintelui Hosni Mubarak şi preluarea puterii de către un guvern de tranziţie condus de vicepreşedintele Omar Suleiman, cu sprijinul armatei egiptene, relatează New York Times, în ediţia online.

48 afișări
Imaginea articolului Oficiali americani şi egipteni discută planuri pentru demisia imediată a lui Hosni Mubarak

Oficiali americani şi egipteni discută planuri pentru demisia imediată a lui Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi Mubarak respinge ideea unei demisii imediate, oficiali de la Washington şi Cairo continuă să discute un plan conform căruia Omar Suleiman, susţinut de generalul Sami Enan, comandantul forţelor armate egiptene, şi mareşalul Mohamed Tantawi, ministrul Apărării, ar urma să înceapă imediat un proces de reformă constituţională, au afirmat surse din cadrul administraţiei americane şi diplomaţi arabi.

Conform planului, guvernul de tranziţie ar urma să invite membri ai mai multor grupuri de opoziţie, inclusiv ai grupării Fraţilor Musulmani, să colaboreze pentru a modifica sistemul electoral egiptean, într-un efort care să asigure desfăşurarea unui scrutin liber şi corect în septembrie.

Surse din cadrul administraţiei americane au afirmat că această propunere este una dintre cele câteva opţiuni discutate cu oficiali de rang înalt egipteni, într-un efort de a-l convinge pe Mubarak să demisioneze, însă au avertizat că rezultatul discuţiilor depinde de mai mulţi factori, printre care se numără şi prevederile Constituţiei egiptene, dar şi evoluţia protestelor de stradă.

Unii dintre oficialii americani citaţi de New York Times au precizat că nu există indicii potrivit cărora Suleiman sau armata egipteană ar intenţiona să renunţe la sprijinul pentru preşedintele egiptean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici