Oficialii militari din Burkina Faso anunţă dizolvarea guvernului şi înlăturarea liderului Damiba

  • O nouă preluare a puterii de către militari a fost declarată în Burkina Faso, după o zi marcată de focuri de armă şi confuzie în capitala Ouagadougou.
  • Frontierele terestre şi aeriene ale ţării au fost închise, iar constituţia a fost suspendată, potrivit CNN.
578 afișări
Imaginea articolului Oficialii militari din Burkina Faso anunţă dizolvarea guvernului şi înlăturarea liderului Damiba

Ibrahim Traoré. FOTO Twitter

Într-un anunţ făcut la televiziunea de stat vineri noaptea, un oficial militar din Burkina Faso a anunţat dizolvarea actualului guvern şi demiterea liderului juntei, preşedintele locotenent-colonel Paul-Henri Damiba.

Căpitanul de armată Ibrahim Traore va prelua acum frâiele ca preşedinte al juntei de guvernământ a ţării, Mişcarea Patriotică pentru Salvgardare şi Restaurare (MPSR), care a preluat puterea pentru prima dată la începutul acestui an, a declarat oficialul militar Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho.

Odată cu suspendarea constituţiei şi a guvernului, aceasta este a doua preluare a puterii de către militari din Burkina Faso într-un an.

Însoţit de mai mulţi militari, Sorgho a citit un comunicat al lui Traore care declara schimbările. De asemenea, el l-a acuzat pe Damiba că a „trădat” obiectivul militarilor de a restabili securitatea în ţară.

„Poporul din Burkina Faso, confruntat cu degradarea situaţiei de securitate, am încercat de mai multe ori să reorientăm tranziţia către problema securităţii”, a declarat Sorgho.

„Alegerile riscante ale locotenent-colonelului Damiba au slăbit din ce în ce mai mult aparatul nostru de securitate”, a mai spus el.

Eforturile anterioare de a calma insurecţia par să fi fost în zadar. La începutul zilei de vineri, după ce locuitorii capitalei Ouagadougou s-au trezit în zgomotul focurilor de armă, liderii de atunci ai juntei au explicat situaţia ca fiind rezultatul unei „schimbări de dispoziţie” în rândul unor membri ai armatei şi au declarat că sunt în curs de desfăşurare discuţii.

„Inamicul care ne atacă ţara nu vrea decât să creeze diviziune între burkinabezi pentru a-şi duce la bun sfârşit destabilizarea”, a declarat Damiba într-o declaraţie pe Facebook.

Deşi vineri pe străzi s-a înregistrat o activitate normală, s-au auzit focuri de armă puternice provenind din tabăra militară principală şi din unele zone rezidenţiale din Ouagadougou. Mai mulţi soldaţi înarmaţi au fost văzuţi luând poziţii de-a lungul bulevardului principal care duce la preşedinţie, precum şi blocând accesul la clădirile administrative şi la televiziunea naţională.

Damiba a preluat puterea după ce o lovitură de stat militară din 24 ianuarie l-a înlăturat pe fostul preşedinte Roch Kabore şi a dizolvat guvernul.

El a promis să restabilească securitatea după ani de violenţe comise de militanţii islamişti legaţi de Al Qaeda şi de Statul Islamic. Dar guvernul său a avut dificultăţi în a se achita de sarcini. Atacurile persistă, iar armata este în dezordine.

Săptămâna aceasta, atacatori necunoscuţi au ucis 11 soldaţi în timpul unui atac asupra unui convoi de 150 de vehicule care transporta provizii către un oraş din nordul Burkina Faso. Cincizeci de civili sunt daţi dispăruţi.

Zone mari din nordul şi estul ţării au devenit neguvernabile din 2018. Milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele, temându-se de noi raiduri ale unor bărbaţi înarmaţi care descind frecvent în comunităţile rurale pe motociclete. Mii de persoane au fost ucise în atacuri.

Ţara din Africa de Vest, una dintre cele mai sărace din lume, a devenit epicentrul violenţelor care au început în Mali, ţara vecină, în 2012, dar care de atunci s-au răspândit în toată întinderea aridă a regiunii Sahel, la sud de deşertul Sahara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici