Olaf Scholz: Este de neconceput revenirea la orice relaţie normală cu Rusia agresivă şi imperialistă

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus revenirea la orice fel de relaţie normală cu Rusia în urma războiului de agresiune împotriva Ucrainei, în timp ce a folosit o declaraţie în Bundestag pentru a reitera sprijinul Berlinului pentru Kiev, scrie FT.

2954 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz: Este de neconceput revenirea la orice relaţie normală cu Rusia agresivă şi imperialistă

Olaf Scholz: Este de neconceput revenirea la orice relaţie normală cu Rusia agresivă şi imperialistă

"Parteneriatul ... cu Rusia agresivă şi imperialistă a lui Putin este de neconceput în viitorul apropiat", a declarat el în faţa deputaţilor.

El a vorbit la doar câteva zile după ce unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, Jens Plötner, a făcut valuri sugerând că mass-media ar trebui să se concentreze mai mult pe viitoarea relaţie a Germaniei cu Rusia decât pe aprovizionarea Ucrainei cu armament greu.

Scholz nu a comentat comentariile lui Plötner, dar a minimalizat perspectivele de a reveni vreodată la tipul de relaţie pe care Germania o avea cu Rusia înainte ca preşedintele Vladimir Putin să-şi trimită trupele în Ucraina în februarie.

Cu toate acestea, NATO nu ar trebui să revoce Actul fondator Nato-Rusia din 1997, care reglementează relaţiile dintre Moscova şi alianţa militară occidentală, a continuat el, spunând că acest lucru ar face "jocul lui Putin şi al propagandei sale".

Cancelarul a declarat că actul fondator a consacrat principii - cum ar fi respectarea frontierelor, suveranitatea statelor independente şi renunţarea la violenţă - pe care Putin le-a încălcat.

În declaraţia făcută înaintea summitului UE de săptămâna aceasta de la Bruxelles, a summitului G7 de la sfârşitul săptămânii din Bavaria şi a summitului NATO de săptămâna viitoare de la Madrid, Scholz a cerut un nou "plan Marshall" pentru Ucraina pentru a ajuta la reconstrucţia postbelică a acesteia.

Scholz a declarat că imaginile pe care le-a văzut în timpul călătoriei sale la Kiev la începutul acestei luni i-au amintit de imaginile oraşelor germane distruse în timpul celui de-al doilea război mondial. "Şi, la fel ca Europa distrusă de război atunci, şi Ucraina are nevoie acum de un plan Marshall pentru reconstrucţia sa", a spus el.

Consilierul de politică externă Plötner a declanşat în această săptămână o reacţie furioasă din partea criticilor politici, dar şi a aliaţilor, după ce a declarat că discuţia despre ajutorul acordat Ucrainei a fost condusă de o "febrilitate care ratează problemele importante".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici