Olanda va disloca avioane F-16 în România pentru instruirea piloţilor ucraineni

Crearea Centrului de pregătire F-16 în România prinde contur: MApN a semnat scrisoarea de intenţie. Olanda va disloca aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană, iar compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic, inclusiv instructori de zbor

1581 afișări
Imaginea articolului Olanda va disloca avioane F-16 în România pentru instruirea piloţilor ucraineni

„Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o vizează înfiinţarea Centrului de Pregătire F-16 din România, iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina” a afirmat ministrul apărării naţionale.

În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor români. De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor şi personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaţionale.

Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant, fapt consolidat deja prin semnarea Declaraţiei Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023. Prin acest acord, România se alătură altor naţiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în susţinerea pregătirii piloţilor ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor  F-16.

„Îmi exprim speranţa că Centrul de Pregătire F-16  din România îşi va demonstra importanţa strategică, ce îşi propune să răspundă cerinţelor complexe de securitate ale României, aliaţilor şi partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziţia României în calitate de lider regional în instruirea piloţilor F-16, contribuind la coeziunea alianţelor, demonstrarea unităţii şi consolidarea apărării euroatlantice“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Acest proiect nu doar că subliniază angajamentul României pentru securitatea colectivă, dar reflectă şi sprijinul solid acordat partenerilor noştri. Prin intermediul Centrului de pregătire F-16, România îşi consolidează rolul de  furnizor de securitate, contribuind în mod substanţial la sprijinirea capacităţilor Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate şi securitate.

Monitorul Apărării şi Securităţii 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici