Olli Rehn: Respingerea Tratatului UE în Irlanda nu diminuează perspectivele extinderii

Respingerea Tratatului UE de către electoratul irlandez nu diminuează angajamentul blocului comunitar de admitere a unor noi membri din Balcani şi a Turciei, a declarat luni comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn.

18 afișări
Imaginea articolului Olli Rehn: Respingerea Tratatului UE în Irlanda nu diminuează perspectivele extinderii

Olli Rehn: Respingerea Tratatului UE în Irlanda nu diminuează perspectivele extinderii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rehn pare să-l contrazică pe preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, care a declarat că respingerea Tratatului în Irlanda presupune că extinderea UE este imposibilă deocamdată, probabil cu excepţia Croaţiei.

"În pofida dificultăţilor actuale referitoare la Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană îşi păstrează angajamentul faţă de perspectiva sud-estului Europei, adică a zonei Balcanilor şi a Turciei", a explicat Rehn.

"Marţi vom avea dovezi concrete că procesul de aderare merge înainte în contextul în care am deschis unele capitole în negocierile cu Croaţia şi Turcia", subliniază comisarul UE.

Croaţia se află în fruntea ţărilor care intenţionează să devină membre UE, negocierile de aderare urmând să fie finalizate anul următor.

Rehn a precizat că Zagrebul trebuie să continue reformele în domeniul justiţiei şi să intensifice lupta împotriva corupţiei: "Aşteptăm anumite măsuri pentru accelerarea reformei justiţiei, pentru asigurarea independenţei acesteia; avem nevoie de structuri îmbunătăţite pentru combaterea corupţiei şi pentru a vedea rezultatele".

În lipsa unui nou Tratat, care trebuie ratificat de toate statele membre pentru a intra în vigoare, Uniunea Europeană are nevoie de acorduri separate referitoare la numărul locurilor în PE şi în Consiliul UE în cazul admiterii noilor state.

O rezoluţie a PE recomanda recent că nu trebuie continuat procesul extinderii atât timp cât Tratatul de la Lisabona nu este în vigoare. "Atât timp cât Tratatul de la Lisabona nu este în vigoare, nu pot adera alte ţări, probabil cu excepţia Croaţiei", subliniază Poettering.

Principalul efect al respingerii Tratatului în Irlanda ar putea fi întărirea convingerii celor care se opun aderării Turciei.

Oficialii UE sunt îngrijoraţi de situaţia din Turcia, unde partidul de guvernământ AK ar putea fi desfiinţat, iar premierul Tayyip Erdogan riscă să fie demis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici