Omar ben Laden cere sprijinul ţărilor arabe pentru a-i găzdui pe membrii familiei sale

Unul dintre fiii liderului reţelei al-Qaida, Osama ben Laden, Omar, le-a cerut marţi într-un comunicat autorităţilor unor ţări precum Qatarul sau Emiratele Arabe Unite să găzduiască pe teritoriul lor 20 de membri ai familiei sale care se află din 2001 în arest la domiciliu în Iran, relatează AFP.

56 afișări
Imaginea articolului Omar ben Laden cere sprijinul ţărilor arabe pentru a-i găzdui pe membrii familiei sale

Omar ben Laden cere sprijinul ţărilor arabe pentru a-i găzdui pe membrii familiei sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile de la Teheran au eliberat-o în ultimele luni pe una dintre surorile sale, dar şi pe unul dintre fraţii săi, care au plecat în Siria, unde locuieşte mama lor, de naţionalitate siriană.

"Guvernul iranian nu ştie unde să-i trimită pe ceilalţi fraţi şi surori", precizează într-un comunicat Omar şi soţia sa britanică Zaina, calificându-i drept "victime nevinovate".

"Cerem oricărei ţări să ne ajute, fie din Orient sau din Occident (...) Le solicităm în special autorităţilor din Emirate (Arabe Unite) sau din Qatar să binevoiască să-i ajute", a afirmat cuplul ben Laden, fâcând referire la cele mai prospere ţări petroliere arabe din Golful Persic.

În documente sunt enumerate numele a 23 de persoane care locuiesc într-un complex la Teheran unde familia este deţinută după ce a fugit în 2001 din Afganistan, în urma atentatelor de la 11 septembrie, revendicate de reţeaua al-Qaida.

Din grup fac parte copii ai lui Osama ben Laden, soţiile lor şi copiii, dintre care unii născuţi în Afganistan sau, ulterior, la Teheran.

Sunt peste 30 de persoane dacă sunt adăugaţi părinţii vitregi, a afirmat Zaina.

Omar ben Laden a declarat că, în pofida acuzaţiilor formulate de anumite rude ale sale sau în comunicatele reţelei al-Qaida, familia sa este tratată bine, deşi se află în arest la domiciliu.

"Sunt bine trataţi, dar nu pot lua legătura cu lumea exterioară, cu excepţia unui post de televiziune şi a rarelor ieşiri însoţite", potrivit comunicatului.

El a dat asigurări că familia sa nu simpatizează cu al-Qaida.

"Nici unuia din fraţii şi surorile mele nu le plac războaiele sau violenţa. Tot ce vor este o viaţă normală, o familie normală. Cu toţii vor pacea", a subliniat el.

Potrivit comunicatului, Iranul este pregătit să îi elibereze cu condiţia ca o ţară să accepte să-i găzduiască. "Odată ce va exista o confirmare (de găzduire din partea unei ţări), iranienii îi vor plasa la bordul unui avion", a menţionat Omar ben Laden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici