ONU: Aproximativ 224.000 de imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, începând din ianuarie

Aproximativ 224.000 de refugiaţi şi imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, începând din ianuarie încoace, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează AFP în pagina electronică.

313 afișări
Imaginea articolului ONU: Aproximativ 224.000 de imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, începând din ianuarie

ONU: Aproximativ 224.000 de imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, începând din ianuarie (Foto: AFP / Mediafax Foto)

UNHCR, ale cărui date au fost actualizate la sfârşitul lui iulie, arată, într-un e-mail pentru AFP, că a numărat 98.000 de imigranţi în Italia şi 124.000 în Grecia.

În aceeaşi perioadă, peste 2.100 de persoane au murit sau au fost date dispărute pe mare, precizează UNHCR. Acest bilanţ nu include dispariţiile de miercuri, în largul Libiei.

Înaltul Comisariat subliniază totodată că - în primele şapte luni din acest an - se înregistrează deja mai multe sosiri decât în tot anul 2014. UNHCR a înregistrat 219.000 anul trecut, un număr record la acea vreme.

"Avem o criză a refugiaţilor la porţile Europei. Cei mai mulţi dintre cei care traversează Mediterana fug din calea războiului sau persecuţiilor, nu sunt imigranţi economici", a subliniat William Spindler, un purtător de cuvânt al UNHCR.

"Motivul pentru care este vorba despre o criză nu ţine de numărul de refugiaţi, ci de incapacitatea Europei de a-i răspunde în mod coordonat", a mai subliniat el.

"Statele europene este necesar să acţioneze împreună şi nu să se arate cu degetul unul pe altul", a adăugat Spindler.

Sirienii constituie grupul cel mai important între nou-sosiţi, reprezentând 34% dintre ei. Ei sunt urmaţi de către eritreeni (12%), afgani (11%), nigerieni (5%) şi somalezi (4%).

Organizaţia Mondială pentru Migraţii (OIM), cealaltă organizaţie internaţională din prima linie a acestei crize, a prezentat marţi date mai puţin importante, dar a anunţat că pragul de 200.000 de nou-veniţi urmează să fie depăşit "foarte rapid".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici