ONU are probleme în supravegherea conduitei membrilor misiunilor de pace

ONU se confruntă cu probleme în supravegherea conduitei celor peste 150.000 de ofiţeri civili şi militari activi în misiunile de pace, în unele situaţii diferitele agenţii acuzându-se reciproc, relatează Washington Post.

23 afișări
Imaginea articolului ONU are probleme în supravegherea conduitei membrilor misiunilor de pace

ONU are probleme în supravegherea conduitei membrilor misiunilor de pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un astfel de caz este cel petrecut în 2006 într-un hotel din Kabul, când un expert în armament al ONU a fost acuzat pe nedrept de comiterea unui atac asupra unui coleg al său.

Washington Post precizează că documentele obţinute şi interviurile cu persoane implicate în incident dovedesc modul în care agenţiile ONU s-au acuzat reciproc în eforturile depuse pentru a descoperi vinovatul.

În cele din urmă, anchetatorii au stabilit că autorul nu era expertul ONU, însă incidental a distrus reputaţia celor doi bărbaţi.

Începând din 2006, peste 850 de membri ai misiunilor de menţinere a păcii au fost trimişi acasă, în urma unor acuzaţii de corupţie, abuzuri sexuale, furturi de bijuterii şi trafic cu arme.

Anul trecut, numai şapte asemenea cazuri au fost soluţionate, dar cele mai aspre pedepse aplicate au fost demiterea sau până la 40 de zile de arest într-o închisoare militară.

Naţiunile Unite nu dispun de o structură proprie de poliţie, dar propunerea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, de creare a unui serviciu de combatere a criminalităţii a fost respinsă de mai multe state membre, inclusiv SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici