ONU cere guvernelor din Europa şi Asia Centrală să nu mai plaseze copii în orfelinate de stat

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) cere guvernelor din Europa şi Asia Centrală, inclusiv României, să nu mai plaseze copii în orfelinatele de stat, astfel de măsuri fiind încă principalul răspuns al societăţii la minori cu dizabilităţi, din familii sărace sau abuzive.

316 afișări
Imaginea articolului ONU cere guvernelor din Europa şi Asia Centrală să nu mai plaseze copii în orfelinate de stat

ONU cere guvernelor din Europa şi Asia Centrală să nu mai plaseze copii în orfelinate de stat (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Comisariatul ONU şi UNICEF au făcut acest apel în urma numeroaselor sesizări că minorii aflaţi în centre de plasament sunt victime ale abuzurilor, potrivit unui comunicat de presă al UNICEF.

"Plasamentul copiilor în instituţii, chiar de la sub trei ani, este încă principala reacţie a societăţii la dizabilităţi, sărăcie sau lipsa îndemânării părinţilor, în loc să se ia măsuri pentru protejarea fiecăruia împotriva abuzurilor", a spus Jan Jarab, reprezentantul OHCHR la Biroul Regional European.

Potrivit comunicatului, în România aproape 60 la sută dintre copiii cu dizabilităţi rămân în grija statului. De altfel, Europa Centrală şi de Est este regiunea cu cel mai mare număr de copii aflaţi în centre de plasament, respectiv 600.000.

Cele mai recente rapoarte au arătat că în Europa şi Asia Centrală, inclusiv în state UE, peste un milion de copii şi adulţi locuiesc în centre de stat, unde suferă diverse forme de abuzuri. Sute de mii de copii cu dizabilităţi sunt plasaţi în mod constant în orfelinate, ceea ce le împiedică dezvoltarea, mai spun UNICEF şi OHCHR.

"La 20 de ani de la materiale de presă şocante în România, puţine lucruri s-au schimbat. Aproape 60 la sută dintre copiii cu dizabilităţi rămân în grija statului, cel mai adesea în condiţii deplorabile. (...) În contextul în care multe state din regiune se gândesc cum să crească rata natalităţii, a investi mai mult în serviciile pentru protecţia copiilor, a sprijini părinţii în rolul lor de îngrijitori şi a ajuta copiii să-şi dezvolte potenţialul este un lucru corect în principiu şi în practică", a spus Steven Allen, directorul UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est.

Pe de altă parte, România şi Serbia sunt singurele state din regiune care au adoptat legi pentru prevenirea plasării copiilor în orfelinate. Concret, România a adoptat o lege care interzice plasamentul copiilor sub doi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici