ONU cere o investigaţie privitoare la armele folosite de Israel în Gaza

Şeful ONU al departamentului pentru drepturile omului cere investigarea armelor „cu impact puternic" utilizate de militarii Israelului în Gaza, potrivit Reuters.

629 afișări
Imaginea articolului ONU cere o investigaţie privitoare la armele folosite de Israel în Gaza

ONU cere o investigaţie privitoare la armele folosite de Israel în Gaza

Volker Turk, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a cerut vineri o anchetă cu privire la ceea ce el a numit utilizarea de către Israel a „armelor explozive cu impact puternic". El a mai spus că armele provoacă distrugeri fără discriminare în rândul populaţiei din Gaza.

Şeful ONU pentru drepturile omului a solicitat că Israelul să înceteze utilizarea acestor arme în zona dens populată, unde locuiesc 2,3 milioane de palestinieni. Turk nu a precizat la ce arme se referă.

„Bombardamentele israeliene extinse asupra Gaza, inclusiv utilizarea de arme explozive cu impact puternic în zone dens populate... au în mod clar un impact umanitar şi asupra drepturilor omului devastator. Atacurile trebuie să fie investigate ... Avem îngrijorări foarte serioase că acestea reprezintă atacuri disproporţionate care încalcă dreptul umanitar internaţional", a declarat Turk la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în capitala Iordaniei, Amman.

În replică, misiunea permanentă a Israelului la ONU a declarat la Geneva că „ţara respectă în permanenţă dreptul umanitar internaţional, teroriştii nu o fac". Israelul mai susţine că militanţii Hamas stau în zonele dens populate şi împiedica civilii să plece.

„Orice folosire de către grupurile armate palestiniene a civililor şi a obiectelor civile pentru a se proteja de atac contravine legilor războiului. Dar un astfel de comportament al grupurilor armate palestiniene nu absolvă Israelul de obligaţia sa de a se asigura că civilii sunt cruţaţi", a răspuns Turk.

Hamas a ucis 1.400 de israelieni în atacul surpriză de pe 7 octombrie, potrivit numărătorii israeliene. ONU a stabilit că atacul a implicat crime de război. Bombardamentele ulterioare ale Israelului asupra Fâşiei Gaza au ucis peste 10.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din enclava palestiniană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici