ONU cere protejarea civililor dintr-o tabără de refugiaţi din Siria, controlată de Stat Islamic

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă în legătură cu situaţia din apropiere de capitala Siriei, pe care a descris-o drept "catastrofală", cerând evacuarea în siguranţă a palestinienilor din tabăra de refugiaţi de la periferia Damascului.

250 afișări
Imaginea articolului ONU cere protejarea civililor dintr-o tabără de refugiaţi din Siria, controlată de Stat Islamic

ONU cere protejarea civililor dintr-o tabără de refugiaţi din Siria, controlată de Stat Islamic (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Consiliul a organizat o reuniune de urgenţă luni seara, în cadrul căreia şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) Pierre Krahenbuhl a calificat situaţia drept "complet catastrofală". Capturarea taberei de către SI plasează gruparea la doar opt kilometri de capitală, cei 18.000 de refugiaţi neavând acces la hrană, apă sau medicamente, relatează Sky News, în pagina electronică.

Situaţia din Yarmouk a fost descrisă ca fiind "mai mult decât inumană" de către activiştii pentru drepturile omului, zona fiind bombardată şi numeroase persoane rămânând blocate în locuinţe.

Chris Gunness, un purtător de cuvânt al UNRWA, a declarat că activiştii nu au reuşit să ajungă în zonă de la începutul luptelor. Yarmouk este sub stare de asediu de doi ani, de când a fost înconjurat de forţele guvernamentale siriene.

Unii civili palestinieni au reuşit să fugă în zone mai sigure, dar Observatorul sirian pentru drepturile omului a declarat că forţele siriene guvernamentale au lansat câteva bombe în tabără începând de duminică. Doar aproximativ 2.000 de civili au reuşit să fugă din tabără până în prezent.

"Yarmouk se află la aproximativ zece kilometri de centrul Damascului şi militanţii SI controlează cea mai mare parte a taberei, potrivit informaţiilor", a declarat corespondentul Sky News în Orientul Mijlociu, Sherine Tadros. "Este o situaţie îngrozitoare şi disperată pentru acele persoane care aşteaptă ajutor ONU dar pur şi simplu nu îl pot primi din cauza luptelor. Ni s-a spus că peste 20 de persoane au fost ucise de la începutul ulimelor confruntări şi de câteva ori au fost răpite femei de către militanţii SI", a declarat Tadros.

Gunness a cerut un "cadru politic" pentru rezolvarea crizei şi pentru ca ajutorul să poată fi livrat. "Avem nevoie de un cadru politic care să ofere semnificaţie şi substanţă acestei activităţi umanitare. Aşadar, avem nevoie de acţiune politică şi avem nevoie de ea urgent", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici