ONU denunţă o "tentativă de genocid" a grupării Statul Islamic asupra comunităţii yazidi din Irak

Minoritatea yazidi din Irak este victima unei "tentative de genocid" din partea jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI), a apreciat marţi un oficial de rang înalt ONU în domeniul drepturilor omului, după ce s-a întors dintr-o vizită în nordul Irakului.

702 afișări
Imaginea articolului ONU denunţă o "tentativă de genocid" a grupării Statul Islamic asupra comunităţii yazidi din Irak

ONU denunţă o "tentativă de genocid" a grupării Statul Islamic asupra comunităţii yazidi din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Elemente arată în mod clar o tentativă de comitere a unui genocid", a declarat adjunctul secretaruui general al ONU Ivan Simonovici, care s-a întâlnit timp de o săptămână cu reprezentanţi şi refugiaţi la Erbil, Bagdad şi Dahuk.

Atrocităţile comise de către combatanţi SI în ultimele patru luni pot fi considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, a adăugat Simonovici, în faţa presei, la sediul ONU din New York.

În cazul membrilor comunităţii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativă de genocid deoarece există probe ale unei voinţe de a-i extermina în cazul în care refuză să se convertească, în opinia sa.

Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temându-se că vor fi ucişi, după ce au fost persecutaţi pentru credinţa lor religioasă.

Jihadiştii din cadrul SI au revendicat, într-un număr recent al revistei lor Dabiq, vânzarea unor femei şi copii yazidi ca sclavi şi au afirmat că această minoritate a fost aleasă din cauza obiceiurilor ei unice.

O minoritate kurdofonă din Irak, foarte închisă şi vulnerabilă, comunitatea yazidi este adepta unei credinţe de origine în parte zoroastriană, considerate de către jihadişti ca "adoratoare a diavolului".

Ivan Simonovici a putut să asculte aproximativ 30 de etnici yazidi care i-au vorbit despre experienţele lor dureroase, inclusiv despre execuţia unui grup de etnici yazidi care se adunase într-o şcoală şi care refuza să se convertească.

Mii de etnici yazidi s-au retras în munţi, în apropiere de Sinjar, bastionul lor, timp de mai multe zile, în august, în timp ce alţii erau masacraţi, iar soarta a sute de femei şi copii devenea nesigură.

Asociaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a anunţat la începutul lui octombrie, într-un raport, că femei yazidi au fost răpite, supuse unor agresiuni sexuale ori vândute şi cumpărate de combatanţi SI.

"Răpirea şi agresarea sistematică a unor civili yazidi pot fi asimilate unor crime împotriva umanităţii", sublinia HRW într-un comunicat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici