ONU: Încă trei cadavre recuperate în urma unei alunecări de teren din Papua Noua Guinee

Echipele de intervenţie au scos trei cadavre dintre dărâmăturile masivei alunecări de teren din Papua Noua Guinee, a anunţat duminică ONU, avertizând că bilanţul de cinci morţi va creşte probabil în urma dezastrului în care se tem că vor fi sute de morţi, relatează Reuters.

34 afișări
Imaginea articolului ONU: Încă trei cadavre recuperate în urma unei alunecări de teren din Papua Noua Guinee

ONU: Încă trei cadavre recuperate în urma unei alunecări de teren din Papua Noua Guinee

Presa din această naţiune din Pacific, situată la nord de Australia, a declarat că alunecarea de teren de vineri a îngropat peste 300 de persoane şi peste 1.100 de case când a nivelat satul Kaokalam din provincia Enga, la aproximativ 600 km nord-vest de capitala Port Moresby.

Mai mult de şase sate au fost afectate de alunecarea de teren din regiunea Mulitaka din provincie, a precizat Departamentul de Afaceri Externe şi Comerţ al Australiei.

Agenţia ONU pentru migraţie OIM a declarat că peste 100 de case, o şcoală primară, mici afaceri şi tarabe, o casă de oaspeţi şi o benzinărie au fost îngropate.

Bilanţul victimelor se ridica la cinci morţi începând de sâmbătă seara, a declarat duminică într-o declaraţie şeful misiunii OIM în Papua Noua Guinee, Serhan Aktoprak, adăugând că „numărul răniţilor şi al celor dispăruţi nu este încă cunoscut”.

Biroul ONU din Papua Noua Guinee a declarat că trei cadavre au fost recuperate dintr-o zonă în care au fost distruse între 50 şi 60 de case, în timp ce şase persoane, inclusiv un copil, au fost scoase în viaţă dintre dărâmături.

Biroul a precizat că multe dintre persoanele îngropate nu au fost încă localizate, în timp ce eforturile de căutare şi salvare continuă în zona muntoasă a ţării, care împarte insula Noua Guinee cu Indonezia.

Grupul de ajutorare CARE Australia a declarat sâmbătă târziu că aproape 4.000 de persoane locuiau în zona de impact, dar numărul celor afectaţi era probabil mai mare, deoarece zona este „un loc de refugiu pentru cei strămutaţi din cauza conflictelor” din zonele învecinate.

Cel puţin 26 de bărbaţi au fost ucişi în provincia Enga în februarie într-o ambuscadă pe fondul violenţelor tribale care l-au determinat pe premierul James Marape să acorde puteri de arestare armatei ţării.

Alunecarea de teren a lăsat dărâmături de până la 8 metri adâncime pe o suprafaţă de 200 de kilometri pătraţi, tăind accesul rutier şi îngreunând eforturile de ajutorare, a declarat CARE. Elicopterele au fost singura modalitate de a ajunge în zonă, a raportat Australian Broadcasting Corp.

Grupurile de ajutorare au declarat că mai multe case ar putea fi în pericol dacă alunecarea de teren continuă în josul muntelui, deoarece terenul rămâne instabil.

Marape a declarat că oficialii responsabili de dezastre, Forţele de Apărare şi Departamentul de Lucrări şi Autostrăzi au ajutat la eforturile de ajutorare şi recuperare.

Imaginile postate pe reţelele de socializare de către Ninga Role, un sătean, au arătat oameni care se căţărau pe stânci, copaci dezrădăcinaţi şi mormane de pământ în căutarea supravieţuitorilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici