ONU încearcă să detensioneze situaţia după violenţele dintre Israel şi Hezbollah

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit miercuri la cererea Franţei şi discuta despre incidentele violente care au izbucnit între Israel şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah la frontiera de sud a Libanului.

236 afișări
Imaginea articolului ONU încearcă să detensioneze situaţia după violenţele dintre Israel şi Hezbollah

ONU încearcă să detensioneze situaţia după violenţele dintre Israel şi Hezbollah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obiectivul nostru este să ne îndreptăm către o detensionare şi să împiedicăm orice escaladare a situaţiei", a declarat François Delattre, ambasadorul Franţei la ONU, în drum către reuniune.

Franţa, la iniţiativa căreia a fost convocată reuniunea, urma să prezinte un proiect de declaraţie care îndeamnă la reţinere şi să o supună votului celorlalţi 14 membri ai Consiliului.

Israelul şi Hezbollahul au fost implicate în 2006 într-un război sângeros, soldat cu peste 1.200 de morţi în rândul libanezilor - cea mai mare parte civili - şi 160 de morţi în rândul israelienilor - majoritatea militari.

Doi militari israelieni au fost ucişi, iar alţi şapte răniţi, miercuri, într-un atac revendicat de Hezbollah.

Ca represalii, Israelul a bombardat mai multe sate din sudul Libanului, în care se află poziţii ale armatei libaneze şi Forţei Interimare a ONU în Liban (FINUL), însărcinată cu monitorizarea frontierei israeliano-libaneze.

Un membru spaniol al Căştilor Albastre a fost ucis în aceste violenţe.

Ambasadorul israelian la ONU Ron Prosor a îndemnat Consiliul şi pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon să "condamne Hezbollahul fără echivoc şi în mod public".

"Israelul nu va sta cu braţele în sân, în timp ce Hezbollahul vizează israelieni", a avertizat el.

Statele Unite au dat asigurări că susţin israelul. "Noi susţinem dreptul legitim al Israelului de a se apăra şi continuăm să îndemnăm toate părţile să respecte linia albastră dintre Israel şi Liban", a declarat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

"Îndemnăm toate părţile să evite orice acţiune care ar putea să antreneze o escaladare a situaţiei", a spus ea.

Incidente au loc frecvent de-a lungul liniei albastre, care stabileşte frontiera libanezo-israeliană trasată de către ONU după retragerea israelienilor, care a pus capăt, în 2000 celor 22 de ani de ocupaţie a sudului Libanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici