ONU îşi va evacua personalul neesenţial din Afganistan

ONU va evacua temporar aproape toţi cei aproape 600 de angajaţi "neesenţiali", în urma atacului sângeros de săptămâna trecută al talibanilor împotriva unei case de oaspeţi, a anunţat joi un purtător de cuvânt al organizaţiei.

20 afișări
Imaginea articolului ONU îşi va evacua personalul neesenţial din Afganistan

ONU îşi va evacua personalul neesenţial din Afganistan (Imagne: Mediafax Foto/AFP)

"Circa 600 de angajaţi de altă origine decât afgani vor fi mutaţi temporar", a declarat Dan McNorton, purtător de cuvânt al ONU la Kabul.

"Singurele persoane care vor rămâne sunt considerate ca făcând parte din personalul esenţial", a adăugat acesta.

Aproape toate cele 600 de persoane vizate vor părăsi ţara, deşi o mică parte dintre acestea ar putea fi mutate în Afganistan, a explicat McNorton.

"Aceasta vizează asigurarea securităţii tuturor angajaţilor noştri în Afganistan", a adăugat oficialul, precizâd că decizia va fi reanalizată periodic şi este valabilă "câteva săptămâni, până când securitatea va fi consolidată", în regiune.

ONU a declarat că rămâne "total implicată pentru a ajuta populaţia afgană, aşa cum a făcut de peste un secol şi jumătate".

"Se vor depune toate eforturile necesare pentru a perturba cât mai puţin posibil activităţile noastre în timp ce vor fi aplicate aceste măsuri de securitate", adaugă organizaţia.

La 28 octombrie, trei kamikaze au atacat casa de oaspeţi Bekhtar, din centrul oraşului Kabul. Cinci angajaţi străini ai ONU şi doi poliţişti afgani au fost ucişi. Atacatorii au murit de asemenea în acest incident.

Talibanii au revendicat atacul, iar autorităţile au acuzat al-Qaida că ar fi implicată în atac.

Secretarul general al ONU, Ban-Ki-moon, care a venit luni la Kabul, unde s-a întâlnit cu consilierii pe probleme de securitate pentru a discuta despre atacul împotriva casei de oaspeţi.

El a declarat că ONU nu se va lăsa intimidată de acte de violenţă împotriva sa.

"Au existat speculaţii potrivit cărora ONU va părăsi Afganistanul (...). Nu ne vom lăsa descurajaţi, nu putem şi nu trebuie să fim descurajaţi, iar activitatea ONU va continua", a precizat secretarul general.

Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) are circa 5.600 de angajaţi, dintre care majoritatea sunt afgani. Evacuarea îi vizează pe circa 12 la sută dintre ei.

Diplomatul norvegian Kai Eide, şeful UNAMA, va furniza mai multe detalii privind evacuarea în cadrul unei conferinţe de presă prevăzute pentru joi la Kabul.

Eide a fost aspru criticat pentru rolul pe care l-a jucat ONU în alegerile prezidenţiale afectate de fraude masive care s-au încheiat prin realegerea preşedintelui în exerciţiu, Hamid Karzai.

În cursul săptămânii, Eide a lăsat să se înţeleagă că răbdarea ONU faţă de Guvernul afgan a ajuns la limită.

"Unii afgani consideră că Afganistanul are o asemenea importanţă strategică încât vom rămâne aici cu orice preţ, ceea ce este fals", a declarat acesta citat de postul american, PBS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici