ONU prelungeşte cu un an mandatul trupelor NATO în Afganistan

Consiliul de Securitate ONU a prelungit, miercuri, cu un an, mandatul trupelor NATO din Afganistan, şi a oferit Guvernului japonez sprijin în disputa acestuia pe plan intern, referitoare la alimentarea cu combustibil a navelor americane şi din alte ţări, din Oceanul Indian, relatează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului ONU prelungeşte cu un an mandatul trupelor NATO în Afganistan

ONU prelungeşte cu un an mandatul trupelor NATO în Afganistan

Consiliul de Securitate a adoptat rezoluţia cu 14 voturi pentru şi zero împotrivă, Rusia abţinându-se să aprobe această decizie care subliniază "o creştere a activităţilor violente şi teroriste ale talibanilor şi ale al-Qaida, ale grupărilor armate ilegale şi ale persoanelor implicate în traficul de droguri".

Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) are aproape 40.000 de militari în Afganistan, care luptă împotriva fostului regim taliban, înlăturat de la putere de trupele americane şi afgane, în 2001.

O noutate în cadrul rezoluţiei este o frază care exprimă aprecieri faţă de NATO şi contribuţia multor ţări la ISAF, printre care şi Japonia, "inclusiv prin interdicţiile maritime impuse de aceasta".

Ichiro Ozawa, liderul principalului partid de opoziţie din Japonia, Partidul Democrat, s-a opus extinderii misiunii Japoniei de alimentare cu carburant a navelor coaliţiei, din Oceanul Indian, parţial din cauza faptului că, potrivit lui, aceste activităţi nu ar avea permisiunea directă a ONU.

Premierul japonez, Shinzo Abe, şi-a anunţat pe neaşteptate demisia, săptămâna trecută, după un an dificil în funcţie, invocând ca principal motiv disensiunile referitoare la misiunea navală.

Referirile la interdicţiile maritime au determinat Rusia să se abţină de la vot, iar China să critice rezoluţia, deşi a votat în favoarea acesteia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici