ONU propune un guvern de uniune naţională în Libia

Emisarul ONU pentru Libia Bernardino Leon a propus joi seara un guvern de uniune naţională pentru această ţară dezbinată de un conflict intern sângeros, după luni de negocieri, relatează DPA în pagina electronică.

181 afișări
Imaginea articolului ONU propune un guvern de uniune naţională în Libia

ONU propune un guvern de uniune naţională în Libia

Libia este afectată de violenţe de la îndepărtarea de la putere a fostului dictator Muammar Kadhafi, în 2011. În prezent, ţara este dezbinată între două administraţii rivale, una islamistă, susţinută de către Congresul General Naţional (CGN) libian, cu capitala la Tripoli, şi Guvernul recunoscut internaţional, cu sediul la Tobruk, în est.

Fayez Sarraj urmează să fie noul premier libian, a anunţat Leon, după luni de negocieri intermitente între facţiunile rivale, în Maroc.

Sarraj, în vârstă de 55 de ani, este arhitect.

Un fost premier, Ahmed Maiteeq, urmează să fie unul dintre adjuncţii lui Sarraj.

Planul iniţial de pace a fost modificat pentru ca din noul Consiliu prezidenţial condus de către Sarraj să facă parte nu cinci persoane, ci şase, potrivit The Libya Herald, o publicaţie de limbă engleză.

"Toţi (membrii acestui Consiliu) vor acţiona ca o echipă", a declarat Leon, îndemnându-i pe toţi libienii să susţină Guvernul de uniune.

Delegaţii care au negociat planul de pace l-au susţinut pe Sarraj pentru postul de premier, a declarat emisarul ONU, citat de Libyan Herald.

Acordul este necesar să fie adoptat în parlamentele rivale pentru a fi implementat.

Leon a anunţat anterior că un acord cu privire la formarea unui guvern urma să fie semnat până la 20 octombrie, când se încheie mandatul Parlamentului de la Tobruk.

Însă Camera Reprezentanţilor din cadrul Parlamentlui de la Tobruk şi-a prelungit luni mandatul, prin vot, argumentând că se teme de un vid de putere în ţară.

Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a profitat de haosul din Libia şi şi-a stabilit o filială în această ţară bogată în petrol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici