ONU solicită autorităţilor din Moldova să răspundă cererilor adresate de protestatari

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al-Hussein, a solicitat autorităţilor din R.Moldova să răspundă cererilor adresate de protestatari, avertizând asupra unei posibile "polarizări a societăţii", informează site-ul postului Radio Free Europe/ Radio Liberty.

346 afișări
Imaginea articolului ONU solicită autorităţilor din Moldova să răspundă cererilor adresate de protestatari

ONU solicită autorităţilor din Moldova să răspundă cererilor adresate de protestatari

Solicitarea lui Zeid Ra'ad Al-Hussein a venit în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, luni, în contextul în care în Republica Moldova zeci de mii de oameni au protestat duminică în centrul Chişinăului, scandând demisia preşedintelui Nicolae Timofti, a membrilor Guvernului şi pedepsirea celor vinovaţi de furturile din sistemul bancar.

Cei 20.000 de protestatarii au cerut probele Guvernului din R.Moldova care să justifice dispariţia a unei sume aproximative de un miliard de dolari din trei trei bănci moldovene.

Pentru a diminua conflictul, prim-ministrul moldovean, Valeriu Streleţ a declarat, vineri, că priorităţile Guvernului constau în reformarea sistemului justiţiar şi în combaterea corupţiei.

În cadrul mitingului de duminica trecută a fost adoptat un document intitulat "Rezoluţia mitingului de protest din 13 septembrie". Planul prevede declanşarea grevei generale şi formarea unui Guvern popular. "Rezoluţia" a fost votată de miile de protestatari prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Pe 6 septembrie, aproximativ 30.000 de oameni au participat la un miting similar. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Sute de protestatari au rămas în corturi în zilele ce au urmat.

Suma aproximativă de un miliard de dolari a dispărut din trei bănci deţinute de stat, înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova organizate în noiembrie 2014. Băncile sunt administrate de Banca Naţională a R.Moldova, astfel că această pierdere a fost acoperită din rezervele statului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici