Operaţiune americano-yemenită pentru eliberarea americanului ţinut ostatic de Al-Qaida

Forţe yemenite şi americane au efectuat sâmbătă o nouă operaţiune militară comună cu scopul de a-l elibera pe americanul ţinut ostatic de Al-Qaida în sud-estul Yemenului, a declarat o sursă din domeniul securităţiii pentru AFP.

161 afișări
Imaginea articolului Operaţiune americano-yemenită pentru eliberarea americanului ţinut ostatic de Al-Qaida

Luke Somers (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Soarta ostaticului american Luke Somers, un fotoreporter răpit în urmă cu peste un an la Sanaa, este nesigură, pentru moment. Ministerul yemenit al Apărării a anunţat pe site că a fost eliberat, însă presa americană scrie că este mort.

Într-o înregistrare video postată pe Internet joi, Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) cu sediul în Yemen, a ameninţat că-l execută pe Somers în trei zile, dacă Statele Unite nu dau curs unor cerinţe ale grupării. Revendicările nu erau prezentate în înregistrare, dar Washingtonul le-ar "cunoaşte".

Ministerul yemenit al Apărării a anunţat "o operaţiune de anvergură" sâmbătă, în provincia Shabwa, în care "zece membri Al-Qaida au fost ucişi, iar unul rănit".

Ată sursă din domeniul securităţii a vorbit despre o operaţiune în regiunea Nusab, unul dintre fiefurile insurgenţilor extremişti din Yemen. "Mai multe raiduri cu drone (avioane fără pilot) au vizat poziţii Al-Qaida la Nusab", a declarat această sursă pentru AFP.

"În aceste raiduri au fost paraşutaţi militari a căror naţionalitate nu a putut să fie stabilită (...) şi au urmat acroşaje armate", a declarat pentru AFP un lider tribal din regiune.

Confruntări armate violente, punctate de mai multe explozii, se desfăşurau sâmbătă dimineaţa în regiune, au declarat locuitori.

Această operaţiune intervine după eşecul unei operaţiuni comune yemenito-americane, la sfârşitul lui noiembrie.

Potrivit The New York Times (NYT), forţe speciale americane au găsit şi eliberat atunci opt ostatici, dar Luke Somers nu se afla la faţa locului. Ministerul yemenit al Apărării anunţa că gruparea extremistă l-a transferat pe ostaticul american chiar înaintea raidului.

Al-Qaida este activă în sudul şi estul Yemenului, o ţară săracă din Penisnula Arabia, devastată de violenţe şi afectată de o gravă criză politică.

Statele Unite sunt principalul aliat al Yemenului în lupta împotriva Al-Qaida şi sunt autorizate să efectueze pe teritoriul yemenit atacuri cu avioane fără pilot contra acestei reţele extremiste sunnite.

AQPA a profitat de slăbirea puterii centrale în Yemen în 2011, în urma unei insurecţii populare faţă de fostul preşedinte Ali Abdallah Saleh, şi şi-a consolidat prezenţa în această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici