Opoziţia din Cipru: Ginerele preşedintelui cipriot a scos din ţară 21 milioane euro înainte de închiderea băncilor

Unul dintre ginerii preşedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, a scos din ţară 21 de milioane de euro cu numai câteva zile înainte de închiderea băncilor, potrivit acuzaţiilor aduse de AKEL, cel mai mare partid de opoziţie şi al doilea după numărul de mandate în parlamentul de la Nicosia.

735 afișări
Imaginea articolului Opoziţia din Cipru: Ginerele preşedintelui cipriot a scos din ţară 21 milioane euro înainte de închiderea băncilor

Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul oficial al partidului comunist AKEL, Haravgi, a scris că un ginere al lui Anastasides a transferat cele peste 20 de milioane de euro din Cipru la Londra cu câteva zile înainte ca guvernul să ajungă la un prim acord de ajutor extern cu statele zonei euro, iar băncile să fie închise pentru aproape două săptămâni, potrivit portalului Greek Reporter.

Fondurile au fost transferate de Loutsios & Sons, companie deţinută de ginerele preşedintelui, afirmă Haravgi, fără a preciza dacă acesta ar fi beneficiat de informaţii din interiorul guvernului.

De asemenea, partidul de opoziţie a acuzat un ministru că a transferat 300.000 de euro chiar înaintea acordului iniţial dintre Cipru şi zona euro, care prevedea o taxă pe depozite.

Acordul de ajutor din partea zonei euro a fost ulterior revizuit, iar taxa a fost înlocuită cu pierderi de până la 80% pentru deponenţii de la cele mai mari două instituţii de credit din ţară, Laiki şi Bank of Cyprus. Laiki urmează să fie închisă, iar Bank of Cyprus restructurată puternic la cererea creditorilor externi, care vor pune la dispoziţia Ciprului un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro.

Băncile au fost închise începând de pe 15 martie, în contextul negocierilor dificile dintre Cipru şi zona euro, iar activitatea a fost reluată pe 28 martie, însă cu măsuri dure de control al capitalului, care permit transferul în străinătate doar a unor sume mici de bani.

AKEL a cerut extinderea unei anchete privind ştergerea de datorii ale unor politicieni importanţi pentru a include şi transferuri în străinătate ale unor persoane care ar fi ştiut din timp de planurile guvernului. Partidul a fost criticat în trecut din cauza averii dobândite inexplicabil de membri ai familiei fostului preşedinte comunist Demetris Christofias, în timpul mandatului acestuia din perioada 2008-2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici