Opoziţia din Germania avertizează asupra consecinţelor livrării de tancuri Ucrainei: "ne aduce mai aproape de al treilea război mondial"

Opoziţia din Germania a criticat eventuala decizie a Guvernului Olaf Scholz de a furniza tancuri Leopard Ucrainei, avertizând asupra riscurilor izbucnirii unui război mondial între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică şi subliniind că livrarea de armament nu este susţinută de majoritatea cetăţenilor.

7800 afișări
Imaginea articolului Opoziţia din Germania avertizează asupra consecinţelor livrării de tancuri Ucrainei: "ne aduce mai aproape de al treilea război mondial"

"Furnizarea de tancuri Leopard reprezintă depăşirea unui nou tabu şi ne aduce mai aproape de al treilea război mondial, mai degrabă decât să aducă pacea în Europa. Decizia Germaniei de a fi în continuare parte în război nu beneficiază de niciun fel de majoritate în rândul populaţiei", a afirmat Dietmar Bartsch, liderul grupului Partidului Stângii (Die Linke, opoziţie) din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

"Furnizarea de tancuri riscă să conducă la o catastrofă", a atras atenţia Dietmar Bartsch, potrivit agenţiei DPA şi site-ului Tagesschau.de, anticipând că Ucraina va solicita ulterior avioane de vânătoare şi alte tipuri de armament ofensiv.

Conform unor oficiali germani citaţi de publicaţia Der Spiegel, Guvernul Olaf Scholz intenţionează să furnizeze Ucrainei tancuri de tip Leopard 2. Probabil va fi transferată cel puţin o companie de tancuri de tip Leopard 2A6, adică 14 vehicule blindate. În plus, Guvernul Olaf Scholz va autoriza furnizarea de tancuri de fabricaţie germană de către naţiuni aliate.

Deciziile, care ar urma să fie supuse aprobării Bundestagului în cel mai scurt timp posibil, se înscriu într-un acord cu Statele Unite, care au exercitat presiuni asupra Germaniei pentru a furniza capabilităţi militare avansate Ucrainei. Berlinul a obţinut de la Washington angajamentul de a furniza tancuri ultramoderne Ucrainei.

Dacă se vor confirma, deciziile ar însemna depăşirea, cel puţin în mod temporar, a disensiunilor transatlantice privind livrarea de tancuri occidentale ultramoderne în Ucraina. Însă Germania ar putea fi vizată de critici din cauza numărului mic de vehicule livrate. Reticenţa manifestată de Germania privind furnizarea de capabilităţi militare avansate şi semnificative Ucrainei trebuie interpretată prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat săptămâna trecută cancelarul Olaf Scholz.

Kremlinul a avertizat marţi Germania, potrivit postului german NTV, că eventuala furnizare de tancuri Leopard Ucrainei va avea consecinţe şi "nu va aduce nimic bun pentru viitorul relaţiilor bilaterale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici