Opoziţia siriană avertizează că va abandona negocierile, dacă nu vor fi înregistrate progrese

Delegaţia opoziţiei siriene a anunţat luni, la cea de-a doua rundă a negocierilor de la Geneva, că nu va participa la o a treia întâlnire, dacă nu se vor înregistra progrese.

130 afișări
Imaginea articolului Opoziţia siriană avertizează că va abandona negocierile, dacă nu vor fi înregistrate progrese

Purtătorul de cuvânt al opoziţiei siriene, Louay Safi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nu vor fi înregistrate progrese, cred ar fi o pierdere de timp să ne gândim la o a treia rundă", a declarat purtătorul de cuvânt al opoziţiei, Louay Safi.

El a precizat că delegaţia opoziţiei a discutat despre acest subiect cu mediatorul internaţional Lahkdar Brahimi, luni, la începutul celei de-a doua runde.

Atât timp cât va exista speranţa că discuţiile pot continua, "nu vom fugi. Nu vom renunţa", a declarat acest purtător de cuvânt, adăugând totuşi că, dacă nu va fi înregistrat niciun progres, "nu trebuie să pretindem că facem ceva".

În acest caz, a menţionat el, "ar fi mai cinstit să spunem că am eşuat". Safi a recunoscut că singurul "Plan B" este continuarea războiului civil, care durează deja aproape trei ani şi s-a soldat cu peste 136.000 de morţi.

Aceste declaraţii intervin după ce Brahimi s-a întâlnit separat cu delegaţiile regimului de la Damasc şi opoziţiei, sperând că aceste întrevederi separate vor permite obţinerea unor rezultate mai bune decât în runda întâi, care a eşuat.

Delegaţia siriană şi reprezentanţii opoziţiei au reluat, luni, negocierile în cadrul conferinţei de pace Geneva II, sub egida ONU, după o pauză de zece zile. Potrivit lui Badr Jamous, secretarul general al Consiliului Naţional Sirian, una dintre principalele componente ale opoziţiei, "mâine (marţi), la ora 09.00 GMT (11.00, ora României), urmează să aibă loc o reuniune comună".

"Suntem dispuşi să ne întâlnim cu regimul (de la Damasc) oriunde şi oricând", a adăugat el, în timp ce o sursă din cadrul delegaţiei regimului sirian a confirmat o viitoare întâlnire.

Peste 1.000 de civili au fost evacuaţi de către ONU duminică, din cartiere aflate sub controlul rebelilor, în oraşul Homs, în pofida unor violenţe care au perturbat această primă operaţiune umanitară.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici