Opoziţia ucraineană menţine presiunea în stradă, înaintea unei vizite a lui Ianukovici la Moscova

Opoziţia proeuropeană ucraineană menţinea luni presiunea, în stradă, cu o zi înaintea unei vizite a preşedintelui Viktor Ianukovici în Rusia, temându-se că acesta va discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre aderarea Kievului la o uniune vamală condusă de Moscova.

103 afișări
Imaginea articolului Opoziţia ucraineană menţine presiunea în stradă, înaintea unei vizite a lui Ianukovici la Moscova

Opoziţia ucraineană menţine presiunea în stradă, înaintea unei vizite a lui Ianukovici la Moscova (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

În cea de a patra săptămână de contestare, câteva mii de persoane se aflau luni dimineaţa, în zăpadă, în Piaţa Independenţei din Kiev, unde aproximativ 300.000 de persoane au manifestat duminică.

Opoziţia protestează faţă de schimbarea poziţiei puterii ucrainene, care a renunţat la sfârşitul lui noiembrie la semnarea unui acord de asociere cu UE, aflat în pregătire de trei ani, în favoarea unei apropieri de Rusia.

Opoziţia a îndemnat la organizarea de noi manifestaţii marţi, ziua în care Ianukovici urmează să se întâlnească, la Moscova, cu Putin.

Opozanţii îl acuză pe Ianukovici că vrea să ”vândă” Ucraina Rusiei, asociind-o uniunii vamale create de Moscova în fostul spaţiu sovietic.

O serie de acorduri urmează să fie semnate cu această ocazie, dar atât autorităţile ucrainene, cât şi cele ruse, au afirmat că aderarea Ucrainei la această uniune nu se află pe ordinea de zi a vizitei.

Situaţia va deveni mai clară mâine, când Ianukovici va merge în Rusia”, a declarat pentru AFP un protestatar, la Maidan, Bogdan Baran, venit de Lvov, în vestul Ucrainei.

Consilierul economic al Kremlinului Andrei Belousov a declarat luni că Moscova ar putea acorda un important credit Ucrainei, aflate în recesiune şi riscând falimentul.

Situaţia din Ucraina este de aşa natură în prezent, încât, fără un credit de la o parte sau alta, ei nu vor putea pur şi simplu să menţină stabilitatea economică”, a declarat el, citat de agenţia oficială Itar-Tass.

”De aceea, nu exclud ca o asemenea cerere să fie adresată şi să fie acordat un credit”, a adăugat el.

În urma amânărilor din partea puterii ucrainene, comisarul european pentru Extindere Stefan Fuele a anunţat duminică faptul că negocierile în vederea unui acord de asociere cu Ucraina au fost suspendate, în lipsa unui ”angajament clar” al preşedintelui ucrainean de a semna acest document.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a oferit asigurări duminică asupra faptului că integrarea europeană este în continuare o prioritate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici