Opt angajaţi ai ambasadei britanice la Teheran, arestaţi

Opt angajaţi locali ai ambasadei britanice la Teheran au fost arestaţi, a anunţat, duminică, agenţia iraniană Fars.

13 afișări
Imaginea articolului Opt angajaţi ai ambasadei britanice la Teheran, arestaţi

Opt angajaţi ai ambasadei britanice la Teheran, arestaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform Fars, cei opt au fost reţinuţi pentru "rolul jucat în revoltele" de stradă izbucnite după alegerile prezidenţiale din 12 iunie.

Fars, care nu precizează sursa informaţiei, adaugă că "opt persoane au fost arestate pentru rolul considerabil avut în revolte", soldate cu moartea a cel puţin 20 de persoane.

Surse apropiate ambasadei britanice au afirmat că angajaţii au fost arestaţi sâmbătă, iar o rudă a unuia dintre membrii personalului reprezentanţei diplomatice a declarat că nu mai are veşti despre acesta începând de sâmbătă.

La Londra, un purtător de cuvânt al Foreign Office a declarat că în ultimele zile au fost primite informaţii, uneori confuze, despre arestarea unor britanici sau a unor persoane care au legături cu cetăţeni britanici. "Continuăm să discutăm cu autorităţile iraniene despre aceste cazuri", a precizat sursa citată.

Potrivit rezultatelor oficiale, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a obţinut un nou mandat de şef al statului, însă opoziţia afirmă că scrutinul a fost marcat de fraude.

Marea Britanie şi Iranul şi-au expulzat reciproc câte doi diplomaţi la începutul acestei săptămâni, autorităţile de la Teheran acuzând Londra de amestec în afacerile interne şi de implicare în manifestaţiile de contestare organizate după alegeri.

La sfârşitul săptămânii trecute, corespondentul BBC în Iran, Jon Leyne, bănuit că ar fi susţinut manifestaţiile, a primit ordinul de a părăsi ţara.

Ministrul iranian pentru servicii de informaţii, Gholamhossein Mohseni-Ejei, a declarat recent că deţinători de paşapoarte britanice "au avut un rol în revolte".

Ministrul de Externe britanic, David Miliband, a apreciat, joi, că guvernul iranian se confruntă cu "o criză de credibilitate" în faţa propriului său popor şi a denunţat reprimarea manifestaţiilor desfăşurate după alegeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici