Opt dintre cei zece americani acuzaţi de răpirea unor copii în Haiti au fost eliberaţi - VIDEO

Opt dintre cei zece misionari baptişti americani acuzaţi de răpire de copii în Haiti au părăsit miercuri ţara, pentru a se întoarce în Statele Unite, au anunţat martori oculari.

28 afișări
Imaginea articolului Opt dintre cei zece americani acuzaţi de răpirea unor copii în Haiti au fost eliberaţi - VIDEO

Opt dintre cei zece americani acuzaţi de răpirea unor copii în Haiti au fost eliberaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi baptişti care rămân în închisoare sunt purtătorul de cuvânt al grupului, Laura Silsby, şi apropiata sa, Charisa Coulter, potrivit avocatului lor.

Judecătorul care se ocupă de dosar a ordonat miercuri eliberarea condiţionată a opt dintre ei, iar aceştia au părăsit închisoarea din Port-au-Prince în cursul serii.

Un oficial haitian din serviciile de securitate publică, Claudy Gassant, a mers miercuri după-amiază la închisoarea unde erau deţinuţi, pentru a le transmite ordinul de repunere în libertate.

Puţin mai devreme, avocatul celor zece americani anunţase decizia judecătorului Bernard Saint-Vil, care a trebuit să se pronunţe asupra eliberării lor condiţionate pe parcursul anchetei.

"Opt dintre clienţii mei vor fi eliberaţi. Judecătorul vrea să îi interogheze pe doi dintre clienţii mei, pentru că ei se aflau în Haiti înainte de cutremurul" din 12 ianuarie, declarase avocatul Aviol Fleurant.

Cei opt americani eliberaţi au fost conduşi la aeroport la bordul unei camionete cu însemne diplomatice.

Cei zece misionari baptişti au fost inculpaţi la 4 februarie pentru "răpire de minori" şi "asociere de răufăcători", după ce au fost arestaţi încercând să treacă, împreună cu 33 de copii, frontiera cu Republica Dominicană.

Laura Silsby, rămasă în închisoare împreună cu confidenta sa, Charisa Coulter, s-a îmbolnăvit în cursul detenţiei sale şi urmează un tratament, anunţase avocatul său, Fleurant.

El a explicat că ambele femei se aflau în ţară înainte de cutremur pentru a oferi asistenţă, într-un orfelinat din nord-vestul statului Haiti.

Un alt avocat al americanilor, Louis Gary Lissade, a insistat asupra faptului că acuzaţiile împotriva celor opt persoane eliberate nu au fost ridicate, dar s-a declarat încrezător în faptul că ele vor fi ridicate în final.

Judecătorul de instrucţie urmează să continue ancheta de fond, pentru a determina dacă ei sunt vinovaţi de răpirea copiilor.

Cei zece baptişti, membri ai unei asociaţii caritabile din Idaho (nord-vestul Statelor Unite), au fost arestaţi la 29 ianuarie, la frontiera dominicană, în timp ce încercau să treacă peste graniţă copiii fără acte de identitate, la mai puţin de trei săptămâni după cutremurul de la 12 ianuarie, soldat cu peste 217.000 de morţi. Ei au afirmat că aceşti copii erau orfani, dar nu au fost în măsură să prezinte documente legale.

În zilele următoare, a devenit evident că majoritatea acestor "orfani" aveau în realitate părinţi. Dar mai mulţi au afirmat că le-au încredinţat de bună voie copiii misionarilor americani, sperând ca aceştia să le ofere îngrijiri medicale şi să îi înscrie la şcoală în Republica Dominicană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici