Opt foşti membri ai Guvernului din Catalonia au fost arestaţi / Mandat european de arestare, emis pe numele lui Carles Puigdemont / Reacţia fostului lider catalan

O instanţă din Spania a dispus arestarea a opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia, aceştia fiind acuzaţi de rebeliune şi utilizarea abuzivă a fondurilor publice, informează BBC News Online.

11016 afișări
Imaginea articolului Opt foşti membri ai Guvernului din Catalonia au fost arestaţi / Mandat european de arestare, emis pe numele lui Carles Puigdemont / Reacţia fostului lider catalan

Opt foşti membri ai Guvernului din Catalonia au fost arestaţi / Mandat european de arestare, emis pe numele lui Carles Puigdemont / Reacţia fostului lider catalan

Printre cei reţinuţi se numără fostul vicepremier al regiunii, Oriol Junqueras, fostul ministru catalan de Interne, Joaquim Forn, fostul ministru al Afacerilor Externe din Catalonia, Raül Romeva, dar şi fostul ministru al Justiţiei din regiune, Carles Mundó.

Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi de utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

Decizia de a-i aresta pe foştii lideri catalani a fost luată de Carmen Lamela, judecător al Curţii Supreme.

Procurorii au cerut ca pentru fostul ministru catalan al Mediului de Afaceri, Santi Vila, să fie stabilită o cauţiune în valoare de 50.000 de euro pentru ca acesta să rămână în libertate.

Săptămâna trecută, Guvernul spaniol, condus de Mariano Rajoy, a suspendat autonomia regiunii catalane şi a preluat conducerea directă asupra regiunii, dizolvând Executivul catalan şi Parlamentul regional. Această mişcare a Guvernului spaniol a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.

UPDATE 2:15

Carles Puigdemont: Cer eliberarea miniştrilor catalani şi încheierea represiunii politice

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a cerut joi eliberarea celor opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia şi a condamnat "represiunea politică" instituită de către autorităţile de la Madrid, relatează site-ul publicaţiei El Pais.

"Furia cu care guvernul spaniol a atacat o frumoasă naţiune europeană este scandaloasă şi ne ameninţă pe toţi. În calitate de premier legitim al Cataloniei, solicit eliberarea miniştrilor şi a vicepremierului. Solicit respect pentru toate opţiunile politice şi încetarea represiunii politice. Încarcerarea liderilor politici pentru îndeplinirea unui angajament electoral distruge principiile de bază ale democraţiei. Este o lovitură de stat înaintea alegerilor [regionale] din 21 decembrie. În spatele gratiilor, guvernul legitim al Cataloniei este mai valoros decât temnicerii lui mincinoşi. Vreau să le transmit susţinerea mea, a celorlalţi membri ai guvernului şi a milioane de oameni din toată lumea care asistă uluiţi la aceste evenimente foarte grave", a spus Puigdemont, în cadrul unui discurs televizat, din Belgia.

Fostul lider catalan a avertizat că mişcarea pentru susţinerea independenţei ar trebui să fie pregătită pentru "o represiune dură şi de lungă durată".

"Nu numai că va trebui să rezistăm, dar va trebui să luptăm fără violenţă, cu pace şi cu respect pentru toate opiniile. Clanul furios al Articolului 155 vrea să ne trimită la închisoare. Dar vocea calmă a catalanilor este pentru libertate! Nu mai este o chestiune internă a Spaniei. Comunitatea internaţională trebuie să constate pericolele unei astfel de abordări", a mai spus Carles Puigdemont.

UPDATE 1:32 Un judecător spaniol a emis un mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont

Un judecător spaniol a emis, joi, un mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a anunţat avocatul său belgian, relatează site-ul televiziunii franceze LCI.

"Tocmai am vorbit cu clientul meu, care mi-a spus că într-adevăr (mandatul) a fost emis împotriva sa şi a altor patru miniştri care se află în Belgia. Practic, asta înseamnă că sistemul judiciar spaniol va trimite acum o cerere de extrădare către procurorii federali de la Bruxelles. Domnul Puigdemont va rămâne aici. El a spus că va coopera pe deplin cu autorităţile belgiene în timpul procedurii", a spus avocatul Paul Bekaert, pentru postul belgian de televiziune VRT.

Procurorii spanioli cer mandat european de arestare pe numele lui Carles Puigdemont

Procurorul general al Spaniei a cerut, joi, emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont pentru rolul său în referendumul pe tema independenţei regiunii, informează BBC News Online.

În plus, procurorul general a cerut mandate de arestare pe numele a altor patru foşti oficiali ai regiunii catalane. Aceştia sunt cercetaţi pentru rebeliune, răzvrătire şi folosirea defectuasă a fondurilor publice.

Joi, mai mulţi membri ai fostului Guvern catalan s-au prezentat la instanţa din Madrid, unde vor fi judecaţi pentru rebeliune, răzvrătire şi deturnarea fondurilor publice. Cu toate acestea, Carles Puigdemont nu s-a prezentat la audieri.

Anterior, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din Spania a avertizat instanţa ar putea emite un mandat de arestare pe numele lui Puigdemont.

”Când cineva nu se prezintă pentru a depune mărturie după ce a fost citat de un judecător, în Spania sau în orice altă ţară a UE, în mod normal este emis un mandat de arestare”, a declarat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Carlos Lesmes.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici