Opt morţi în explozia unui autobuz în sudul Rusiei

Opt persoane au murit şi alte 50 au fost rănite miercuri în explozia unei bombe care a vizat un autobuz din regiunea Samara, situată în sudul Rusiei, au anunţat agenţiile de presă ruse, citate de AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Opt morţi în explozia unui autobuz în sudul Rusiei

Şapte morţi în explozia unui autobuz în sudul Rusiei

Explozia s-a produs în centrul oraşului Togliatti, care are peste 700.000 de locuitori şi este renumit pentru uzinele de automobile Lada, la intersecţia dintre străzile Karl Marx şi Gararin, în jurul orei locale 08.00 (06.00 ora României).

Potrivit agenţiei Itar-Tass, explozia a fost provocată de o bombă artizanală cu puterea de două kilograme de TNT.

"Dispozitivul exploziv a fost fixat sub autobuz sau in interior", afirmă o sursă citată de Interfax.

Autorităţile ruse au evocat pista unui "atentat terorist", cu o lună înainte de alegerile legislative.

"Sunt opt morţi", a anunţat la televiziune Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al comitetului de anchetă al Parchetului general.

Dintre cele 50 de persoane rănite, "42 au fost spitalizate", dintre care şapte sunt în stare gravă, a adăugat el. Trei copii se află printre persoanele spitalizate.

"O anchetă penală a fost demarată pentru terorism, omucidere voluntară şi deţinere de explozibil", a precizat Ivan Skrilnik, purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii.

"Ipoteza unui act terorist nu este exclusă", a adăugat el.

Un oficial care se ocupă de anchetă, citat de agenţia Interfax, a evocat o posibilă "pistă wahhabită", numele acordat în prezent ramurii islamiste a rebeliunii cecene, căreia i-au fost atribuite mai multe atentate de amploare din trecut.

Acest atentat a generat mai multe reacţii politice, stabilind o legătură cu apropierea alegerilor legislative din decembrie şi cele prezidenţiale din martie 2008.

Până în martie, "vor fi comise în mod constant acte terorist în această ţară", a avertizat Vladimir Jirinovski, liderul partidului ultranaţionalist LDPR, care susţine puterea actuală, adăugând pentru postul de radio Ecoul Moscovei că "se face tot posibilul pentru a fi creată o atmosferă de teamă înaintea alegerilor".

Opozantul Garry Kasparov, care vrea să se prezinte la alegerile prezidenţiale, a denunţat aceste informaţii "incerte" referitoare la explozie, care ar putea fi atât un act "terorist", cât şi o "provocare a serviciilor secrete ruse", o idee răspândită în Rusia de fiecare dată când este comis un nou atentat.

Explozia s-a produs în momentul în care autobuzul trecea pe lângă un parc. Accesul în zonă a fost interzis presei, potrivit unui fotograf al AFP aflat la faţa locului.

Circumstanţele exploziei rămân destul de incerte, o sursă din cadrul forţelor de ordine lcoale, citată de Interfax, evocând o posibilă explozie accidentală a unui dispozitiv transportat de un pasager, versiune privilegiată în explozia produsă la 23 octombrie la bordul unui microbuz în Daghestan, soldată cu moartea unei persoane şi rănirea altor cinci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici