Opt oficiali chinezi, destituiţi în urma unui nou scandal implicând carne de porc

Autorităţile chineze au destituit opt funcţionari guvernamentali, după ce pe piaţă a ajuns carne de porc contaminată cu un "virus foarte contagios", scria luni presa de stat.

131 afișări
Imaginea articolului Opt oficiali chinezi, destituiţi în urma unui nou scandal implicând carne de porc

Opt oficiali chinezi, destituiţi în urma unui nou scandal implicând carne de porc (Imagine: Ionel Iancu/Arhiva Mediafax Foto)

Acest ultim scandal alimentar din China a fost dezvăluit în urma unei anchete efectuate de către televiziunea publică CCTV, care a confirmat cât de "profitabil" este comerţul cu carne de porc stricată.

Carnea de porc improprie consumului a fost debitată în abatoarele din oraşul Gaoan, în provincia Jiangxi (centru), şi distribuită în cel puţin alte şapte provincii, a precizat CCTV în acest reportaj difuzat sâmbătă.

"Unii dintre porci erau contaminaţi cu un virus extrem de contagios", a acuzat postul, fără să precizeze despre ce virus este vorba, în contextul în care populaţia este tot mai nemulţumită de scandalurile alimentare repetate care zguduie ţara.

Opt oficiali din Gaoan care supervizează serviciile comerciale şi de inspecţie în domeniul igienei animale au fost destituiţi, a anunţat agenţia de presă Chian Nouă.

În total, 12 suspecţi au fost arestaţi, un abator ilegal a fost închis, iar altul a fost demolat, a anunţat postul Rado China Internaţional (CRI), fără să precizeze dacă membrii conducerii abatoarelor se află printre cele 12 persoane arestate.

Cu peste două milioane de porci abatorizaţi anual, Gaoan este unul dintre principalele locuri de producţie în domeniul cărnii de porc, cea mai consumată în China şi totodată cea mai criticată pentru calitatea ei.

China s-a confruntat cu un scandal răsunător, după ce porcilor li s-a dat să consume clenbuterol, un anabolizant, pentru a produce mai multă carne şi mai slabă.

La Shanghai au fost aruncate, anul trecut, zeci de mii de carcase de porci, direct în fluviul care traversează oraşul.

Cazul a ilustrat carenţele industriei agroalimentare din ţară, în care primează randamentul în ceea ce priveşte hrănirea populaţiei uriaşe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici