Opt persoane au fost ucise în Siria după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului

Opt persoane, dintre care şapte civili, au fost ucise şi alte zeci au fost rănite joi în Siria, conform Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), periclitând acordul de încetare a focului intrat în vigoare la ora 06:00 după mai bine de un an de violenţe.

126 afișări
Imaginea articolului Opt persoane au fost ucise în Siria după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului

Opt persoane au fost ucise în Siria după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest bilanţ însă marchează o diferenţă netă faţă de săptămâna trecută, în cursul căreia OSDO a raportat zeci de morţi pe zi.

"Un civil a fost ucis pe drumul spre oraşul Mharde în provincia Hama, fie împuşcat de către forţele de securitate fie de către chabbiha" (miliţie pro-regim), a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedinte al OSDO.

Alţi patru civili au fost ucişi de lunetişti, unul la Khan Cheikhoune, în provincia Idleb (nord-vest) iar alţi trei în oraşul Homs (centru), conform OSDO.

Un tânăr în vârstă de 19 ani a murit în regiunea Damascului şi un copil în vârstă de 12 ani a murit în regiunea Alep (nord) după explozia unei rachete neexplodate cu care se juca, a adăugat ONG-ul cu sediul în Marea Britanie într-un comunicat.

Un ofiţer al armatei a murit şi zeci de persoane au fost rănite în explozia unei bombe la Alep, al doilea oraş al ţării, a raportat OSDO, un incident transmis de agenţia oficială Sana, care l-a calificat un atac "terorist".

Un acord precar de încetare a focului a intrat în vigoare în Siria însă atât puterea cât şi opoziţia armată au raportat deja încălcări iar forţele guvernamentale siriene nu s-au retras din oraşe.

Din martie 2011, regimul preşedintelui Bashar al-Assad a reprimat sângeros o revoltă populară fără precedent care s-a transformat într-un conflict militarizat. Aceste violenţe s-au soldat cu peste 10.000 de morţi, conform OSDO şi a obligat zeci de mii de sirieni să fugă, mai ales sper ţările vecine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici