Opt RACHETE balistice, lansate de Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, spre "ţinte vitale şi economice" din sudul Arabiei Saudite

Cel puţin un deces după ce mişcarea insurgenţă huthi din Yemen, care este susţinută de Iran, a lansat sâmbătă opt rachete balistice spre "ţinte vitale şi economice" din sudul Arabiei Saudite, la câteva zile după ce Saleh al-Samad, un lider marcant al mişcării, a fost ucis într-un raid aerian al coaliţiei coordonate de Riad.

5691 afișări
Imaginea articolului Opt RACHETE balistice, lansate de Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, spre "ţinte vitale şi economice" din sudul Arabiei Saudite

Opt RACHETE balistice, lansate de Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, spre "ţinte vitale şi economice" din sudul Arabiei Saudite

Mai mult, cu doar câteva ore înainte, în seara zilei de vineri, peste 50 de rebeli huthi, inclusiv doi lideri ai mişcării, ar fi fost ucişi într-un alt raid aerian, potrivit presei saudite, informează agenţia Reuters.

Agenţia de ştiri Saba, afiliată mişcării huthi, a transmis că rebelii au lansat opt rachete spre sudul Arabiei Saudite.

Ministerul Apărării de la Riad, citat de postul saudit Arabiya TV, a comunicat că au fost interceptate patru rachete balistice ce se îndreptau spre sudul Arabiei Saudite.

Detaliile privind acţiunile militare diferă deseori între cele două părţi combatante.

Autorităţile saudite au anunţat că o persoană a decedat după ce a fost rănită de fragmente ale unei rachete.

Colonelul Yahya Abdullah Al-Qahtani, din cadrul forţelor de apărare civilă din provincia saudită Jizan, a declarat că cetăţeanul saudit a murit după ce a fost lovit de "fragmente ale unor proiectile militare".

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită efectuează bombardamente împotriva insurgenţilor huthi, care sunt susţinuţi de Iran.

La rândul lor, de la începutul conflictului rebelii huthi au lansat peste 100 de rachete balistice spre Arabia Saudită, cauzând un număr redus de victime.

Riadul şi Washingtonul susţin că Iranul că furnizează rachete rebelilor huthi, acuzaţii ce sunt însă negate de Teheran şi insurgenţi.

Mişcarea huthi susţine că luptă pentru suveranitatea Yemenului împotriva unui complot occidental care are drept scop să subjuge ţara.

Conflictul, izbucnit în anul 2015, s-a soldat, potrivit estimărilor ONU, cu peste 16.000 de morţi, inclusiv 10.000 de civili.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici