Oraşul Sydney a dat startul campaniei Ora Pământului

Oraşul Sydney s-a cufundat în întuneric sâmbătă, declanşând campania Ora Pământului, care invită un miliard de oameni să stingă luminile pentru 60 de minute, într-un gest simbolic, cu nouă luni înaintea summitului de la Copenhaga privind încălzirea globală, relatează AFP.

7 afișări

Campania a început la ora 9.30 GMT (11.30, ora României la Sydney, unde clădirea Operei şi podul devenit simbol al oraşului s-au cufundat în întuneric.

Acţiunea are loc în fiecare oraş participant între orele locale 20.30 şi 21.30, la iniţiativa Fondului Mondial pentru Natură (WWF).

În 2008, la campanie au participat 50 de milioane de persoane, în mai mult de 370 de oraşe din 35 de ţări. "Sperăm ca oamenii să se întrebe, chiar şi numai pentru o oră, ce pot face pentru a-şi reduce amprenta de dioxid de carbon", a declarat, la Sydney, organizatorul campaniei, Andy Ridley.

La prima ediţie a Orei Pământului, mai mult de două milioane de persoane au participat la campanie în Sydney. Iniţiativa a reprezentat o prelungire a campaniei asociaţiilor ecologiste franceze, care au cerut, la 1 februarie 2007, stingerea luminilor pe teritoriul Franţei timp de cinci minute.

În 2009, la campanie participă 3.929 de oraşe, sate şi localităţi din aproape 90 de ţări, printre care se numără, pentru prima dată în acest an, Africa de Sud.

În întreaga lume, în campanie vor fi implicate 371 de monumente, printre care se află Turnul Eiffel, piramidele de la Gizeh, Acropolele sau Empire State Building. La Hong Kong, 1.500 de clădiri vor stinge luminile, iar un grup de alpinişti intenţionează să ducă pe Everest, la 8.000 de metri altitudine un drapel al campaniei.

Peste 200 de oraşe din Franţa şi alte 26 din Spania vor stinge luminile de la principalele monumente. În Grecia, aproximativ 200.000 de persoane şi 470 de municipalităţi intenţionează să participe la campanie, în timp ce în Costa Rica autorităţile speră să reducă emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu "13 tone".

În Egipt, Ministerul Mediului mizează pe sprijinul celor 80 de milioane de locuitori ai ţării "pentru a convinge puterile mondiale (...) să reducă emisiile proiectelor lor industriale".

Şi în Emiratele Arabe Unite - cel mai mare consumator de energie electrică pe cap de locuitor - hotelul Burj al-Arab este una dintre numeroasele clădiri care vor reduce iluminarea timp de 60 de minute.

În Statele Unite, oraşul New York pregăteşte o participare importantă la Ora Pământului, la campanie urmând să participe Empire State Building sau blocul Chrysler, podurile din Brooklyn, Manhattan, Queensboro şi Williamsburg, precum şi panourile din Times Square. Şi sediul ONU, aflat în estul Manhattanului, va stinge luminile timp de o oră, ca şi principalele universităţi din oraş.

Zeci de oraşe americane s-au asociat acestei campanii, inclusiv Washington, Chicago, Los Angeles, Dallas, Miami sau Las Vegas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici