Orice ajutor letal al Chinei pentru Rusia ar avea costuri reale, afirmă Statele Unite

China nu a făcut niciun pas în direcţia furnizării unui ajutor letal care ar ajuta Rusia în invazia sa în Ucraina, iar Statele Unite au precizat în spatele uşilor închise că o astfel de acţiune ar avea consecinţe grave, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă.

4316 afișări
Imaginea articolului Orice ajutor letal al Chinei pentru Rusia ar avea costuri reale, afirmă Statele Unite

"Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă sau nu asistenţă militară, dar dacă va merge pe acest drum, va avea costuri reale pentru China", a declarat Jake Sullivan la emisiunea "State of the Union" de la CNN, citat de Reuters.

China nu a avansat în furnizarea acestui ajutor, dar Beijingul nu a scos această opţiune din discuţie, a declarat Sullivan într-un alt interviu, la ABC.

Oficialii americani i-au avertizat pe omologii lor chinezi în spatele uşilor închise cu privire la ceea ce ar putea fi aceste costuri, a spus Sullivan, dar nu a dorit să detalieze discuţiile private.

Statele Unite şi aliaţii lor din NATO s-au străduit în ultimele zile să avertizeze China împotriva unei astfel de acţiuni, făcând comentarii publice cu privire la convingerea lor că China ia în considerare furnizarea de echipamente letale Rusiei.

Directorul CIA, William Burns, a intervenit, de asemenea, duminică în ceea ce priveşte China.

"Credem că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de echipamente letale. Nu vedem să fi fost luată încă o decizie finală şi nu vedem dovezi ale unor livrări efective de echipamente letale", a declarat Burns la emisiunea "Face the Nation" de la CBS.

Reprezentantul republican Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a declarat în emisiunea "This Week" că serviciile de informaţii americane arată că dronele se numără printre armele letale pe care China a luat în considerare să le trimită Rusiei.

Preşedintele american Joe Biden a vizitat Kievul şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski lunea trecută, promiţând un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de dolari.

Săptămâna a fost marcată de împlinirea unui an de la invazie.

Statele Unite au fost, de departe, cel mai mare furnizor de asistenţă militară pentru a ajuta Ucraina să respingă forţele ruseşti mai bine echipate.

Ucraina se aşteaptă la o nouă ofensivă rusă majoră în curând.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici