Originea tehnicilor de interogare americane, detaliată într-un raport

Un raport al comisiei pentru Servicii Armate a Senatului american, dat publicităţii marţi, detaliază originea tehnicilor de interogare concepute de armată şi utilizate în lupta împotriva terorismului în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

58 afișări
Imaginea articolului Originea tehnicilor de interogare americane, detaliată într-un raport

Originea tehnicilor de interogare americane, detaliată într-un raport (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Documentul explică, mai mult decât rezumatul publicat în decembrie, punerea în aplicare a tehnicilor utilizate de CIA la centrul de detenţie de la Guantanamo. Acestea au fost concepute de militari şi aplicate în închisorile afgane, la Guatanamo şi ulterior în Irak.

Printre aceste se află în special lovirea, menţinera deţinuţilor dezbrăcaţi sau în poziţii de stres.

Raportul precizează de asemenea influenţa secretarului Apărării din perioada respectivă, Donald Rumsfeld, în ceea ce priveşte utilizarea acestor tehnici. Documentul stabileşte, pe baza mărturiilor, că Rumsfeld a aprobat utilizarea acestor metode dure.

"După părerea mea, raportul reprezintă o condamnare a tehnicilor de interogare ale administraţiei Bush dar şi a oficialilor de rang înalt care au încercat să pună pe seama unor militari subalterni responsabilitatea pentru aceste abuzuri - precum cele înregistrate la Abu Ghraib, Guantanamo şi în Afganistan", se arată într-un comunicat al senatorului Carl Levin dat publicităţii marţi odată cu raportul.

Raportul dezvăluie tehnicile utilizate de armata americană în pregătirea militarilor săi pentru a rezista la eventuale interogatorii inamice, supunându-i la hărţuire (SERE).

În ianuarie 2003, specialiştii în aceste tehnici din rândul Marinei americane (US Navy SERE), s-au deplasat la Guantanamo pentru a instrui acolo interogatorii, potrivit raportului.

După Afganistan şi Guantanamo, aceleaşi tehnici de interogatoriu au fost utilizate şi în Irak.

Raportul, care a fost până acum secret, a fost aprobat de comisia senatorială în noiembrie 2008.

Publicarea a avut loc în urma publicării, joia trecută, de către administraţia Obama, a notelor interne care furnizau CIA - cu lux de amănunte - justificarea judiciară pentru supunerea presupuşilor terorişti la tratamente menite să îi facă să vorbească, precum simularea înecului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici