Osama ben Laden este în competiţie pentru supremaţie cu alte grupări - analişti

Liderul reţelei al-Qaida, Osama ben Laden, s-a concentrat în recentele sale mesaje pe cauza palestiniană, conform unei noi strategii politice care evocă o competiţie pentru supremaţia islamistă, potrivit unor analişti.

23 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden este în competiţie pentru supremaţie cu alte grupări - analişti

Osama ben Laden este în competiţie pentru supremaţie cu alte grupări - analişti (Imagine: Mediafax Foto)

Liderul al-Qaida, despre care se crede că se ascunde la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan, a fost eclipsat, atenţia islamiştilor concentrându-se asupra conflictului palestiniano-israelian din Gaza, în timp ce influenţa grupării Hezbollah sporeşte în Liban, susţin analiştii.

"Hezbollah îl eclipsează pe ben Laden în calitate de lideri ai Jihadului", a declarat James Lewis de la Centrul pentru Studii strategice şi internaţionale. "Este nevoit să concureze pe o nouă piaţă, pentru influenţă, şi îi este greu", au precizat el.

Ben Laden a susţinut anterior cauza palestinienilor, ca parte a apleului său pentru eliberarea Orientului Mijlociu de sub influenţa Occidentului. "Au existat o serie de mesaje teroriste în care Israelul a fost tema centrală", a explicat un expert.

Într-un mesaj al lui Ben Laden transmis vineri, cu prilejul împliniri a 60 de ani de la înfiinţarea statului evreu, conflictul dintre palestinieni şi israelieni reprezintă motivul central războiului dintre lumea musulmană şi statele occidentale.

Reţeaua al-Qaida vrea să îşi dispute influenţa şi cu gruparea Hamas, însă nu a fost capabilă să facă acest lucru, au precizat oficiali din cadrul serviciilor de informaţii şi analişti.

"Pierd credibilitate pe câmpul de luptă - trebuie să revigoreze problema palestiniană", a precizat un analist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici