Osama ben Laden, un soţ autoritar şi un tată auster

Prima soţie a lui Osama ben Laden şi unul dintre cei 12 copii ai săi îl descriu pe liderul reţelei al-Qaida ca fiind un tată auster, un soţ autoritar, dar şi un iubitor de bolizi, care stăpâneşte foarte bine limba engleză, potrivit unei cărţi ce urmează să fie publicată în SUA.

71 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden, un soţ autoritar şi un tată auster

Osama ben Laden, un soţ autoritar şi un tată auster (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În "A Creşte ca un ben Laden" ("Growing Up Bin Laden"), Najwa, prima soţie a liderului al-Qaida, şi Omar, cel de-al patrulea fiu al său, povestesc evoluţia celui care s-a transformat dintr-un adolescent credincios într-un extremist capabil de orice pentru a ataca Occidentul.

În adolescenţă, Osama ben Laden s-a căsătorit cu Najwa. La 17 ani, tânărul saudit are deja convingeri bine formate, potrivit cărţii care va fi publicată la sfârşitul lunii în Statele Unite.

La puţin timp după revoluţia iraniană din 1979 care l-a adus pe ayatollahul Khomeini la putere, cuplul ben Laden a mers în Statele Unite, îşi aminteşte Najwa în această carte, al cărei coautor este scriitorul Jean Sasson.

La Los Angeles, Osama se întâlneşte cu mentorul său, şeicul palestinian Abdullah Azzam, care face apel la voluntari pentru a se alătura jihadului în Afganistan şi a lupta împotriva sovieticilor. Ben Laden răspunde la chemare.

La întoarcerea sa în Arabia Saudită, ben Laden este primit ca un erou. Dar acasă, trăsăturile sale autoritare încep să iasă la iveală şi copiii săi sunt primii care resimt efectele acestora. Le este interzis "să-şi arate prea mult dinţii" atunci când râd, scrie Omar ben Laden.

Între timp, Najwa trebuie să se acomodeze cu un soţ poligam şi o viaţă de interior cel puţin austeră.

"Tatăl meu îi interzicea mamei mele să pună în funcţiune aerul condiţionat, pe care muncitorii îl instalaseră în casa noastră. Îi interzisese de asemenea să folosească frigiderul", spune Omar Ben Laden.

Dar această aversiune afişată faţă de echipamentele electrocasnice nu îl împiedică pe ben Laden să îşi cumpere vehicule puternice, printre care cel puţin un Mercedes auriu. El şi-ar fi cumpărat chiar şi o barcă de viteză.

"Nu îi plăcea nimic mai mult decât să-şi ocupe o zi întreagă pentru a face curse de viteză în deşert", la bordul unuia dintre bolizii săi, explică prima sa soţie, ce dezvăluie de asemenea că ben Laden, comanditarul revendicat al atentatelor de la 11 septembrie, are o înclinaţie pentru grădinărit şi o predilecţie pentru cultivarea porumbului şi a florii-soarelui.

"Activitatea favorită a lui Osama era de a cultiva terenul", afirmă fosta doamnă ben Laden.

Dar şi pasiunea tatălui pentru natură se transformă în calvar pentru membrii familiei sale. El îi obligă să-şi petreacă nopţile în deşert, având doar nisipul pentru a-i proteja împotriva frigului. Şi pentru a le forma caracterul, îi trimite pe fiii săi în munţi fără provizii cu apă.

Totuşi, Omar Ben Laden îşi arată admiraţia faţă de talentul tatălui pentru echitaţie, cunoaşterea limbii engleze sau aritmetica.

"Tatăl meu era atât de renumit în calcul mental, încât, uneori, unii veneau la noi cu un calculator pentru a-l pune la încercare", îşi aminteşte Omar, care precizează că la masă, Osama ben Laden nu refuza fructele mango sau dovleceii cu măduvă şi servea ceaiul cu două porţii de zahăr.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici