OSCE preconizează o desfăşurare "mai mult sau mai puţin normală" a alegerilor din Ucraina

Mediatorul OSCE pentru Ucraina, diplomatul german Wolfgang Ischinger, a declarat luni că se aşteaptă la o desfăşurare "mai mult sau mai puţin normală" a alegerilor prevăzute duminică, cu excepţia unei părţi a estului ţării, afectate de mişcări separatiste proruse.

146 afișări
Imaginea articolului OSCE preconizează o desfăşurare "mai mult sau mai puţin normală" a alegerilor din Ucraina

OSCE preconizează o desfăşurare "mai mult sau mai puţin normală" a alegerilor din Ucraina (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Cred, după rapoartele pe care le avem (...), că putem porni de la principiul că alegerile se vor desfăşura în bună parte din ţară mai mult sau mai puţin normal", a declarat Ischinger pentru postul public german de radio Deutschlandfunk.

"În câteva oraşe din est nu va fi cazul (...). Ne referim la un procent mai mic de 10%" dintre oraşe, în care alegerile vor fi perturbate, a precizat el.

"În aceste condiţii, simpla organizare a alegerilor este deja un lucru bun, deoarece rezultatele lor vor face şi mai dificil ca cei care se opun Kievului să catalogheze ca ilegitimi Guvernul şi preşedintele care va fi ales", a subliniat el.

Diplomatul german a avertizat totodată că nu trebuie să se aştepte ca alegerile să rezolve toate problemele.

"Trebuie să fim realişti. Alegerile nu-i vor determina, în mod evident, pe separatiştii din est să depună armele. Dar eu cred că acesta va fi un pas important pentru ca într-o zi să găsim o soluţie negociată şi ca armele să tacă", a apreciat el.

Ischinger este un expert recunoscut în relaţii internaţionale, după o lungă carieră de ambasador al Germaniei în Statele Unite şi Marea Britanie. El a participat la negocierile cu privire la Bosnia, la Dayton, şi privind extinderea NATO în Europa de Est. El prezidează Conferinţa de la Munchen pentru Securitate, la care participă anual lideri politici şi militari din întreaga lume.

Misiunea sa este să promoveze negocierile între reprezentanţii puterii, Parlamentului şi regiunilor ucrainene, în special din est, a declarat elveţianul Didier Burkhalter, preşedintele în exerciţiu al OSCE, atunci când a anunţat nominalizarea lui, într-o reuniune cu miniştrii de Externe ai statelor membre UE la Bruxelles.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici