Pakistanul afirmă că a ucis un lider Al-Qaida căutat de SUA pentru plănuirea unor atentate la New York

Armata pakistaneză a anunţat sâmbătă că a ucis un lider Al-Qaida, căutat de Statele Unite pentru că plănuia un atentat la metroul din New York, într-o operaţiune în apropiere de frontiera cu Afganistanul, relatează AFP.

124 afișări
Imaginea articolului Pakistanul afirmă că a ucis un lider Al-Qaida căutat de SUA pentru plănuirea unor atentate la New York

Pakistanul afirmă că a ucis un lider Al-Qaida căutat de SUA pentru plănuirea unor atentate la New York (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Adnan al-Shukrijumah, care apare pe lista Statelor Unite cu "cei mai căutaţi terorişti", a fost eliminat sâmbătă într-o operaţiune ţintită în Waziristanul de Sud, un fief al talibanilor situat la frontiera cu Afganistanul, a anunţat armata pakistaneză într-un mesaj transmis AFP.

În urma unor solicitări repetate din partea Wasingtonului şi eşecului negocierilor de pace cu talibani locali din cadrul grupării TTP, armata pakistaneză a lansat în iunie o vastă operaţiune militară în Waziristanul de Nord, o zonă tribală semiautonomă folosită de ani de zile ca refugiu de către insurgenţi talibani, aliaţi ai acestora din Al-Qaida şi combatanţi străini uzbeci şi arabi.

Dar această operaţiune, în care au fost ucişi aproximativ 1.500 de combatanţi islamişti potrivit armatei, a împins combatanţii către Afganistan sau alte zone tribale din nord-vestul Pakistanului.

Adnan al-Shukrijumah se refugiase în zona vecină, Waziristanul de Sud, unde a fost ucis. "Conducătorul Al-Qaida de rang înalt Adnan al-Shukrijumah a fost împuşcat în această (sâmbătă) dimineaţa într-un raid la Sinwarsak, în Waziristanul de Sud", a anunat armata, precizând că acest combatant era "însărcinat cu toate operaţiunile externe ale Al-Qaida".

Eliminarea cadrului Al-Qaida a fost anunţată în timp ce secretarul american al Apărării Chuck Hagel se află în Afganistan, în ultima sa vizită dinainte de retragerea trupelor combatante NATO din această ţară, până la sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici