Pakistanul efectuează un nou test de rachetă cu rază scurtă de acţiune

Pakistanul a anunţat marţi că a testat cu succes o rachetă cu rază scurtă de acţiune şi capacitate nucleară, acesta fiind al cincilea test de acest tip în şase săptămâni, după ce vecinul şi rivalul său, India, a lansat pentru prima dată o rachetă nucleară cu rază lungă de acţiune.

123 afișări
Imaginea articolului Pakistanul efectuează un nou test de rachetă cu rază scurtă de acţiune

Pakistanul efectuează un nou test de rachetă cu rază scurtă de acţiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această rachetă de croazieră, Hatf VII cu rază de acţiune de 700 de kilometri, a fost testată de mai multe ori de Pakistan în ultimii ani.

Hatf VII este un dispozitiv "dotat cu o excelentă manevrabilitate, care zboară la altitudine joasă şi a cărei traiectorie urmează configuraţia terenului", a afirmat într-un comunicat armata, atotputernică în Pakistan. Racheta poate fi echipată cu o ogivă nucleară precizează textul.

Acesta este al cincilea test pakistanez din 25 aprilie, la cinci zile după ce India a anunţat triumfal primul său test de rachetă nucleară cu rază lungă de acţiune, Agni V, un succes tehnologic incontestabil, potrivit experţilor.

India şi Pakistanul, singurele puteri militare nucleare dovedite din lumea musulmană, au desfăşurat trei războaie una împotriva celeilalte de la independenţa lor concomitentă, în 1947.

Cele două ţări rivale au obţinut oficial arma nucleară la sfârşitul anilor '90 şi desfăşoară de atunci un război al comunicatelor de fiecare dată când testează o rachetă.

În ultimele luni, ele au relansat un proces de pace laborios început în 2004 dar suspendat de New Delhi la sfârşitul lui 2008, după atacurile coordonate de la Mumbai comise de un comando de militanţi islamişti pakistanezi şi soldate de 166 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici