Palestina şi Vaticanul vor să-şi arboreze steagurile la sediul ONU înainte de vizita Papei

Palestina şi Vaticanul doresc să-şi arboreze steagurile la sediul ONU din New York, înainte de vizita Papei Francisc, luna viitoare, relatează AP în pagina electronică.

158 afișări
Imaginea articolului Palestina şi Vaticanul vor să-şi arboreze steagurile la sediul ONU înainte de vizita Papei

Palestina şi Vaticanul vor să-şi arboreze steagurile la sediul ONU înainte de vizita Papei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Susţinătorii acestei iniţiative speră ca Adunarea Generală a ONU să adopte o rezoluţie cu privire la arborarea steagurilor cu puţin înainte de sosirea Papei. Ei mizează pe faptul că Statele Unite ori aliatul său israelian, care ar putea să fie deranjaţi, nu vor bloca iniţiativa, riscând să-l ofenseze astfel pe Suveranul Pontif chiar la prima sa vizită în Statele Unite.

Propunerea palestiniană a fost deja prezentată, iar proiectul rezoluţiei - pe care AP precizează că l-a văzut - urma să fie făcut public miercuri. Textul le permite statelor nemembre cu statut de observator - doar cele două - să-şi arboreze steagurile alături de cele ale celor 193 de state membre.

Statele Unite şi Israelul se opun recunoaşterii Palestinei, apreciind că acest lucru ar submina eforturile de negociere ale unui acord de pace, în pofida faptului că acest proces este blocat de la războiul din Fâşia Gaza de anul trecut.

Numeroase state susţin eforturile de obţinere a recunoaşterii Plaestinei, inclusiv Sfântul Scaun.

Vaticanul a recunoscut Palestina în mai, prin primul tratat bilateral dintre cele două părţi, iar în timpul vizitei Papei Francisc în Ţara Sfântă, anul acesta, Vaticanul l-a numit în programul oficial al vizitei pe Mahmoud Abbas preşedintele Palestinei.

De asemenea, Vaticanul a salutat, în 2012, votul prin care Adunarea Generală a ONU a acordat Palestinei statutul de stat observator nemembru.

Iar Papa a depus eforturi diplomatice semnificative. El a mediat restabilirea istorică a relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite şi Cuba, iar anul trecut i-a invitat pe preşedinţii israelian şi palestinian la o zi de rugăciune pentru pace, la Vatican.

Majoritatea statelor vest-europene au recunoscut Palestina, însă unele au sugerat că şi-ar schimba poziţia dacă eforturile de pace rămân blocate. Cele mai multe ţări din Africa, America de Sud şi Asia au recunoscut, de asemenea, Palestina.

Papa Francisc urmează să se adreseze Adunării Generale a ONU pe 25 septembrie, înainte ca liderii lumii să se întâlnească pentru a lansa un set de obiective de dezvoltare vizând eradicarea sărăciei şi foametei în următorii 15 ani.

Peste 100 de şefi de stat şi de guverne sunt aşteptaţi la Adunarea Generală, care va fi urmată de un summit al liderilor lumii. Preşedinţii american Barack Obama, rus Vladimir PPutin, chinez Xi Jinping şi iranian Hassan Rohani urmează să susţină discursuri în deschiderea lucrărilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici