Pandemia de COVID. Un oraş din China intră în carantină. Preţurile petrolului scad odată cu reintroducerea măsurii

Preţurile globale ale petrolului au scăzut pe măsură ce China reintroduce lockdownul în Shanghai, un important centru financiar şi de producţie, scrie BBC News.

5598 afișări
Imaginea articolului Pandemia de COVID. Un oraş din China intră în carantină. Preţurile petrolului scad odată cu reintroducerea măsurii

Ţiţeiul Brent a pierdut mai mult de 4,50 dolari pe baril din cauza temerilor legate de o potenţială scădere a cererii de petrol.

Indicele bursier Shanghai Composite a scăzut la începutul tranzacţiilor înainte de a recâştiga majoritatea pierderilor în cursul zilei.

Lockdownul, proaspăt introdus de luni, este cea mai agresivă măsură a Chinei de la începutul pandemiei de coronavirus din 2019.

Comercianţii de ţiţei, îngrijoraţi

Contractul futures pentru ţiţeiul Brent - un etalon internaţional pentru preţul petrolului - a scăzut cu 4%, la 115,80 dolari pe baril. În ciuda scăderii, preţul petrolului rămâne cu aproape 80% mai mare decât în ​​urmă cu un an.

Comercianţii devin îngrijoraţi de agresivitatea politicii de toleranţă zero a Chinei faţă de Covid, a declarat Stephen Innes, partener director la SPI Asset Management.

Innes a mai declarat, într-o notă adresată investitorilor, că există aşteptări cu privire la noi întreruperi ale lanţului de aprovizionare, precum şi la o scădere a cererii.

„În ceea ce priveşte valul de crize actual, momentan s-ar putea să avem de-a face doar cu vârful icebergului”, a declarat Innes.

Cu toate acestea, Dan Wang, economist-şef la Hang Seng Bank China, nu se aşteaptă ca lockdownul să aibă un impact major asupra lanţurilor de aprovizionare.

„Majoritatea fabricilor continuă să funcţioneze ca de obicei”, a declarat economistul din Shanghai pentru BBC.

„Situaţia din suburbii este controlată cu mare stricteţe”, potrivit declaraţiilor lui Wang. „Stabilitatea lanţului de aprovizionare este o prioritate în această etapă”.

Wang a adăugat că, având în vedere creşterea numărului de cazuri de Covid-19, există aşteptări pentru mai multe stimulente guvernamentale, ratele dobânzilor putând fi reduse semnificativ în zilele următoare.

Atâta timp cât acestea sunt transferate de către bănci, ratele mai mici ale dobânzilor fac împrumuturile pentru întreprinderi şi persoane fizice mai puţin costisitoare.

Între timp, indicele bursier Shanghai Composite a deschis luni în scădere, înainte de a recăpăta acele pierderi pentru a închide cu doar 0,07% mai sus.

Până acum, autorităţile chineze au rezistat închiderii oraşului cu aproape 25 de milioane de locuitori pentru a evita destabilizarea celei de-a doua economii ca mărime a lumii.

Carantina va fi impusă în două etape

Lockdownul va avea loc în două etape, începând de luni cu partea de est a Shanghaiului, care include centrul financiar al oraşului. De vineri, partea de vest a Shanghaiului este programată să intre, de asemenea, în lockdown.

Această abordare eşalonată înseamnă că jumătate din oraş va putea rămâne deschis.

Transportul public din Shanghai a fost suspendat, iar firmelor şi fabricilor din oraş li s-a ordonat să oprească operaţiunile sau să lucreze remote. Unele companii au încetat deja să funcţioneze în Shanghai.

Centrul financiar-cheie s-a luptat cu un nou val de infecţii timp de aproape o lună, deşi numărul cazurilor nu este mare după unele standarde internaţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici