Panetta a evocat "acţiuni coordonate imediate" cu Seulul, în urma testului nuclear nord-coreean

Secretarul american al Apărării Leon Panetta a discutat cu omologul său sud-coreean Kim Kwan-jin despre "acţiuni coordonate imediate" în urma testului nuclear nord-coreean "extrem de provovator", a anunţat miercuri George Little, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

420 afișări
Imaginea articolului Panetta a evocat "acţiuni coordonate imediate" cu Seulul, în urma testului nuclear nord-coreean

Leon Panetta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul acestei convorbiri telefonice, Panetta a "reiterat angajamentul american", inclusiv în ceea ce priveşte scutul nuclear american, de "apărare a Coreei de Sud împotriva unei agresiuni", se arată în acest comunicat emis de Little.

În opinia Statele Unite, care are 28.000 de militari staţionaţi în Coreea de Sud, alianţa între cele două ţări joacă "un rol vital în asigurarea păcii şi stabilităţii în peninsula coreeană".

Secretarul american a evocat şi necesitatea obţinerii aprobării unor "sancţiuni suplimentare" împotriva Phenianului de către Consiliul de Securitate al ONU, a cărui preşedinţie este deţinută de către Coreea de Sud.

El a prezentat măsurile vizate în faţa presei. "Vom continua să efectuăm exerciţii, vom continua să mobilizăm forţe în regiune", a declarat Panetta.

"Nu vă amăgiţi, armata americană adoptă toate măsurile necesare pentru a ne respecta angajamentele de securitate cu Republica Coreea şi aliaţii noştri din regiune", a subliniat el.

În discursul despre Starea Naţiunii, marţi seara, preşedintele Barack Obama a promis o "acţiune fermă" ca răspuns la "provocările" Coreei de Nord, care a efectuat al treilea test nuclear cu doar câteva ore mai înainte.

Acest test a avut o putere mult superioară precedentelor două, în 2006 şi 2009, şi a provocat un val de condamnări şi o reacţie fermă din partea ONU.

Reunit de urgenţă, Consiliul de Securitate al ONU - a cărei preşedinţie este asigurată în februarie de către Coreea de Sud - a "condamnat cu fermitate" acest nou test nuclear şi a anunţat că va depune eforturi să adopte "măsuri adecvate" prin intermediul unei noi rezoluţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici