Panetta spune că Barack Obama nu l-a văzut pe Osama ben Laden murind

Directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), Leon Panetta, a declarat că nici preşedintele Barack Obama şi nici el nu au privit cum a fost omorât Osama ben Laden, de către un comando SEAL, în Pakistan, relatează postul CBS în pagina electronică.

1357 afișări
Imaginea articolului Panetta spune că Barack Obama nu l-a văzut pe Osama ben Laden murind

Panetta spune că Barack Obama nu l-a văzut pe Osama ben Laden murind (Imagine: www.whitehouse.gov)

Din cauza unei fotografii a Casei Albe, s-a anunţat şi s-a înţeles că Obama şi cei mai apropiaţi consilieri si săi au privit desfăşurarea întregii misiuni printr-o legătură directă, realizată cu o cameră video montată pe casca unui membru al comandoului.

Dar Casa Albă a avut grijă să nu spună niciodată, în mod explicit, că Obama a privit întreaga operaţiune, anunţând, în schimb, că a primit imagini video şi informaţii audio în timp real, nespecificate, în timpul desfăşurării misiunii.

Potrivit unei "întorsături nuanţate" a versiunii oficiale, furnizată de la cel mai înalt nivel al administraţiei, Panetta a declarat marţi, pentru PBS, că a existat "o perioadă de timp de 20 sau 25 de minute, în care nu am ştiut cu exactitate ceea ce se întâmpla".

Declaraţiile lui Panetta nu clarifică la ce se uitau atât de concentraţi Obama şi alţi oficiali de rang înalt, în fotografia postată de Casa Albă pe site-ul preşedinţiei, realizată în timpul în care s-a desfăşurat misiunea.

Ei ar fi putut primi o transmisie în timp real de la unul dintre membrii comandoului, care să se fi întrerupt, la intrarea acestora în complexul de beton. "Într-un final, amiralul (William) McRaven a revenit şi a spus că a primit cuvântul Geronimo, codul care însemna că l-au prins pe ben Laden", a declarat Panetta pentru PBS.

Mc Raven este comandantul Marinei însărcinat cu Operaţiunile Speciale. Potrivit unor informaţii, el a privit misiunea din Abbottabad printr-o transmisie în direct din Afganistan. Dar nu este clar dacă aceeaşi transmisie a fost redirecţionată către oficialii care apar în forografie sau dacă aceştia primeau informaţii separate, secundare.

Declaraţiile lui Panetta sunt doar ultimele clarificări ale unor detalii asupra raidului. Dacă transmisia video în direct din Pakistan a fost pierdută sau nu a existat o transmisie directă, aşa cum s-a spus iniţial, acest lucru ar permite să se explice "natura amorfă" a declaraţiilor Casei Albe din ultimele trei zile, comentează CBS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici