Papa, fără să pronunţe numele lui Putin: un „om puternic care provoacă şi alimentează conflicte”

  • În Malta, Papa Francisc nu-l menţionează pe Putin, dar vorbeşte despre „un om puternic care provoacă şi alimentează conflicte" şi face aluzie la un lider „trist, închis în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste".
  • „Războiul a fost pregătit de ceva timp” - e de părere Suveranul Pontif.
2621 afișări
Imaginea articolului Papa, fără să pronunţe numele lui Putin: un „om puternic care provoacă şi alimentează conflicte”

Fără a-l menţiona pe preşedintele rus Vladimir Putin, pe care nu l-a pomenit de când a început invazia Ucrainei, Papa Francisc spune: „În timp ce, din nou, unii oameni puternici, închişi din păcate în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste, provoacă şi alimentează conflictul", oamenii obişnuiţi „simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împreună, fie nu va fi. Acum, în noaptea războiului care s-a abătut asupra omenirii, să nu lăsăm visul păcii să se stingă. Malta, care străluceşte de lumină în inima Mediteranei, ne poate inspira, pentru că există o nevoie urgentă de a readuce frumuseţea pe faţele desfigurate de război”.

„Conjunctura istorică pe care o trăim, conflictul de interese şi de ideologii care zguduie omenirea în ghearele unui infantilism incredibil, redă Mediteranei o responsabilitate capitală: aceea de a defini din nou regulile unei Măsuri în care omul lăsat în voia delirului şi a dezmăţului să se recunoască pe sine".

Pentru Papa Francisc, aceste cuvinte sunt de actualitate: „Cât de mult avem nevoie de o <măsură umană>" în faţa agresiunii copilăreşti şi distructive care ne ameninţă, în faţa riscului unui <război rece prelungit> care ar putea sufoca vieţile unor popoare şi generaţii întregi! Acest <infantilism>, din păcate, nu a dispărut. Reapare în noile imperialisme, în agresivitatea generalizată, în incapacitatea de a construi punţi şi de a porni de la cei mai săraci. Aici începe să bată vântul îngheţat al războiului, care şi de data aceasta a fost cultivat de-a lungul anilor. Da, războiul a fost pregătit de ceva timp, cu mari investiţii şi comerţ cu arme".

Problemele globale necesită soluţii globale, spune, potrivit La Stampa, Papa: „Să ne ajutăm unii pe alţii să ascultăm setea de pace a oamenilor, să lucrăm pentru a pune bazele unui dialog din ce în ce mai larg, să ne întoarcem să ne întâlnim în cadrul conferinţelor internaţionale pentru pace, unde problema dezarmării este centrală, cu gândul la generaţiile viitoare".

Iar „fondurile uriaşe care continuă să fie alocate pentru armament ar trebui convertite în dezvoltare, sănătate şi nutriţie".

Sâmbătă, Papa Francisc a început o călătorie apostolică de două zile în Malta.

Sâmbătă dimineaţă, înainte de a pleca de la reşedinţa sa din Casa Sfânta Marta, Papa Francisc a întâlnit câteva familii de refugiaţi din Ucraina, însoţite de cardinalul Konrad Krajewski, responsabilul pentru caritatea papei. În rândul familiilor de refugiaţi, susţinute de Comunitatea Sfântul Egidiu, se aflau o mamă cu două fetiţe, dintre care cea mai mică a fost supusă unei operaţii cardiologice, două mame cu patru copii şi, în fine, o mamă şi un tată cu trei copii şi bunica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici