Papa Francisc a pledat pentru "creaţie" în mesa de întronizare, inspirat de Francisc din Assisi

Primul papă din Lumea Nouă a făcut apel marţi, în timpul mesei de inaugurare a pontificatului său, la protejarea "oricărei creaturi a lui Dumnezeu" şi la "tandreţe", mai ales faţă de săraci, într-o predică inspirată din Francisc din Assisi.

772 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a pledat pentru "creaţie" în mesa de întronizare, inspirat de Francisc din Assisi

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În faţa a 150.000-200.000 de credincioşi, potrivit Vaticanului, reuniţi sub un soare frumos, Papa Francisc şi-a calificat "rolul umil şi concret", îndemnând la luptă împotriva "semnelor distrugerii" şi pentru "respectarea creaturii şi mediului".

"Adevărata putere" a unui papă este "serviciul. El trebuie să privească spre serviciul umil, concret", a spus Suveranul Pontif argentinian, în contextul în care Guvernul Bisericii, Curia romană, implicată în diverse scandaluri, a fost foarte criticată în timpul Conclavului.

În timpul predicii, pe un ton grav, considerat foarte franciscană, Papa a declarat, trezind aplauzele mulţimii, că "astăzi există atâtea urme gri pe cer! Păstrarea creaţiei, orice bărbat şi orice femeie, înseamnă deschiderea orizontului speranţei, un petic de lumină în mijlocul atâtor nori."

În acest discurs, în care au fost trasate direcţiile noului pontificat, al 266-lea papă din istorie a insistat asupra apropierii de săraci, de cei mai vulnerabili, de persoanele în vârstă, de cei "care sunt adeseori la periferia inimii noastre".

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a ales numele de Francisc, în memoria lui "Poverello" din Assisi, Sfântul Francisc, care, în secolul al XIII-lea, a vrut să reconstruiască Biserica, divizată, atunci dar şi în prezent, şi a luptat pentru pace, în epoca Cruciadelor, şi pentru respectarea naturii.

Cu puţin timp înainte de celebrarea mesei de întronizare, Francisc s-a adresat printr-o legătură telefonică credincioşilor argentinieni reuniţi în Piaţa Mai şi în Catedrala de la Buenos Aires. El le-a cerut să "protejeze viaţa, familia şi natura".

În Piaţa Sfântul Petru, ceremonia a fost solemnă şi simplă. Ţinuta Papei a fost mai degrabă austeră. În timpul procesiunii la mormântul Sfântului Petru, amplasat în centrul Bazilicii, până la parvis, el purta peste sutana albă o casulă bej şi o cruce neagră aurită, contrastând cu ţinuta a zeci de patriarhi din Bisericile din Est care îl însoţeau. Cu scopul de a aminti originile Bisericii Catolice şi componentele sale orientale şi occidentale, Evanghelia a fost cântată în greacă.

Papa a îngenunchiat în criptă, în faţa mormântului Sfântului Petru, apoi a ieşit pentru mesă, precedat de 180 de cardinali, patriarhi şi arhiepiscopi.

Apoi Papa a primit palliumul şi inelul papal, însemnele pontificale. Angelo Soldano, decanul Colegiului Cardinalilor, este cel care i-a pus pe deget inelul papal, făcut din argint aurit şi nu din aur, de dragul smereniei.

Anterior, primul papă originar din Americi, în vârstă de 76 de ani, ales în mod surprinzător miercuri, în timp ce nu figura printre favoriţi, a efectuat un tur prin maiestuoasa Piaţă Sfântul Petru într-un jeep decapotabil de culoare albă, în sunetul trompetelor.

Zâmbitor şi stând în picioare în vehicul, Papa a salutat mulţimea care îl aclama, agitând drapele din toate ţările. El a coborât din vehicul pentru a mângâia faţa unei persoane cu handicap.

"Este un eveniment care deschide viziunea Bisericii, cu Papa Francisc vom avea o Biserică mai aproape de popor şi de lumea modernă", a comentat pentru AFP, cu optimism, Rodrigo Grajales, un preot columbian în vârstă de 31 de ani.

Aceeaşi ardoare şi din partea surorii Rosa, de naţionalitate italiană. Ea a spus că aşteaptă "un alt Sfânt Francisc care să se coboare pe pământ cu iubire, bunătate, sărăcie şi smerenie".

"Francisc, mergi înainte, voi fi cu tine oriunde vei merge", proclama o banderolă a surorilor braziliene, în timp ce un grup de argentinieni flutura o imensă pancartă cu "San Lorenzo", o echipă de fotbal din Argentina preferată de Papa Francisc.

Pe o altă banderolă, mai neobişnuită, scria "Shalom", pace în ebraică.

Încă de dimineaţă, de la ora 5.00 GMT (07.00 ora României), sute de voluntari se aflau deja în piaţă pentru a canaliza mulţimea.

Aproximativ 132 de delegaţii străine au fost prezente în primele rânduri, între care 31 de şefi de stat.

Generali superiori iezuiţi şi franciscani figurau printre cei 180 de oficianţi. Fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio este primul papă iezuit.

Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometri păreau în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

Francisc, succesorul lui Benedict la XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie, în apropierea vârstei de 86 de ani, din cauza "slăbirii forţelor", s-a arătat accesibil încă de la începutul pontificatului său.

Însă Biserica trebuie să înfrunte o serie de probleme. Declinul vocaţiei religioase, solicitarea unor reforme în privinţa moravurilor (căsătoria preoţilor şi între persoanele de acelaşi sex), opacitatea şi intrigile din interiorul Curiei romane sunt câteva dintre ele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici