Papa Francisc: Copiii, daruri de la Dumnezeu. Interpretările privind scăderea natalităţii, simpliste

Papa Francisc a salutat, miercuri, "familiile numeroase", revenind asupra declaraţiilor făcute marţi, privind natalitatea, care, scoase din context, au lăsat loc de interpretare, şeful Bisericii Catolice insistând că "fiii sunt daruri de la Dumnezeu" şi că se opune metodelor contraceptive.

282 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc: Copiii, daruri de la Dumnezeu. Interpretările privind scăderea natalităţii, simpliste

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Familiile sănătoase sunt esenţiale vieţii sociale. Am avut o mare consolare să văd atât de multe familii numeroase care consideră fiii drept daruri de la Dumnezeu", a declarat Papa Francisc, potrivit ziarului La Repubblica, după vizita efectuată în Filipine şi în Sri Lanka.

"Am auzit comentarii conform cărora familiile cu mulţi copii şi naşterea multor copii sunt cauze ale sărăciei; mi se par opinii simpliste", a adăugat şeful Bisericii Catolice.

Marţi, presa internaţională, în special cea din Franţa, Australia, Statele Unite şi Marea Britanie, a prezentat fragmente din declaraţiile Papei Francisc, scoţând din context afirmaţii şi lăsându-le să fie interpretate în sensul unui îndemn la scăderea natalităţii. L'Avvenire, publicaţia oficială a Conferinţei Episcopale Italiene, a denunţat "extrapolările" presei occidentale, avertizând că afirmaţiile Papei Francisc au fost scoase din context.

Presa italiană a prezentat în totalitate ideile expuse de Papa Francisc pe această temă. "Mă întristează să aud că trei copii sunt deja prea mult, pentru că, de fapt, trei copii pentru un cuplu reprezintă minimul necesar pentru menţinerea stabilă a populaţiei", a răspuns Papa Francisc marţi, potrivit Corriere della Sera, unei întrebări referitoare la Enciclica "Humanae vitae", a Papei Paul al VI-lea, care interzice contracepţia.

Întrebat despre diminuarea populaţiei, Francisc a explicat: "În privinţa scăderii populaţiei Terrei, cuvântul-cheie este cel utilizat dintotdeauna de Biserică, pe care eu îl reafirm: paternitate responsabilă. Cum se face acest lucru? Prin dialog, fiecare cu propriul preot-paroh, pentru a vedea ce înseamnă paternitate. Exemplul pe care l-am dat, cel al unei femei care aştepta al optulea copil după ce născuse alţi şapte prin cezariană: aici este iresponsabilitate. Unii cred că pentru a fi buni catolici trebuie să fim ca iepurii. Nu. Paternitate responsabilă. În acest scop, în Biserică există comisii matrimoniale, experţi, preoţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici